Natália
-3 °C
8 °C

Megnyíltak a Szekuritáté dossziéi

2001.03.29. 12:23
Négy személy ismerhette meg saját, a Szekuritáténál vezetett megfigyelési dossziéját szerdán. A sokat halogatott történelmi pillanatra azért kerülhetett sor, mert 2000 tavaszán a román parlament elfogadta az átvilágítási törvényt. Az érintettek - ellentétben a magyarokkal - megismerhetik besúgóik nevét.
Közel egy évvel létrehozása után a Szekuritáté iratait ellenőrző országos bizottság - Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - négy magánszemélynek engedélyezte szerdán, hogy saját vagy közeli rokonaik megfigyelési iratait megnézhessék. A személyeket a bizottság válogatta ki, a kérelmükben leírt indokokat figyelembe véve. Az iratokat nem cenzúrázzák, így a besúgók neve is ismertté válhat a megfigyeltek számára.

Félmillió besúgó, egymillió megfigyelt

2000 tavaszán a román parlament hosszas huzavona után elfogadta az átvilágítási törvényt, és ennek értelmében egy országos bizottságot hoztak létre, melynek egyetlen feladata a Szekuritáté iratainak ellenőrzése. A bizottság adatai szerint a kommunizmusban működő titkosszolgálatnak közel félmillió besúgója volt, akik egymillió embert mindennapjairól készítettek feljegyzéseket.

A bizottság székhelyére érkezők között volt Dorli Blaga is, aki egy közismert román filozófus-költő, Lucian Blaga lánya. Dorli Blaga férje, Tudor Bugnariu filozófiatanár megfigyelési irataira volt kíváncsi. A dosszié tanulmányozása után a sajtó képviselőinek elmondta, hogy többször is vissza fog térni, hisz férjének vaskos dossziéja van. "Több száz oldalon keresztül jegyzik telefonbeszélgetéseinket is, ez azt jelenti, hogy poloska volt minden egyes szobában" - nyilatkozta a hölgy. "Leírják, hogy mikor keltünk, mikor ettünk, mikor írtunk, mindent." Dorli Blaga szerint egyes jelentések hemzsegnek a helyesírási hibáktól, ami a besúgók intellektuális szintjét jellemzi.

Viccei miatt tették tönkre az életét

Az első kérelmezők között szerepelt Constantin Badea is, aki az Oltcit autógyár alkalmazottja volt. A férfit két és fél évre több munkatársával kiküldték Franciaországba dolgozni, de Badeát másfél év után hazahívták. Mint az saját iratainak tanulmányozásakor kiderült, egyik Franciaországban dolgozó munkatársa "súgta be" a Szekuritáténak. Az iratban foglaltak szerint azért haragudtak rá, mert Ceausescuról szóló vicceket mesélt. Valóban irigykedtek rá, mert Franciaországban jól dolgozott, megbecsülték, és nagyobb fizetéséből autót, üdüléseket engedhetett meg magának - mondja Badea. "A besúgók egy része már halott, a többiek pedig egy másik városban laknak, de nem állok rajtuk bosszút. A gyermekeim, unokáim miatt akartam megismerni azokat, akik tönkretették az életemet" - fejezte be a férfi.

A Stasi irattárai megnyíltak

A keletnémet titkosrendőrség, a Staatssicherheit (ismertebb nevén Stasi) irattára az elsők között nyílt meg Kelet-Európában. A berlini fal 1989-es leomlása után megfogalmazott követelések értelmében az NDK első demokratikusan megválasztott parlamentje már 1990-ben határozatot hozott erről. A Szövetségi Parlament pedig 1991 végén fogadta el a "Stasi-irattörvényt". A törvény értelmében megalakított Gauck Hivatalhoz több mint egymillió aktavizsgálási kérelem érkezett. A levéltáron belül 1992-ben szervezték meg a képzési és kutatási osztályt 13 tudományos kutatóval. Ez az osztály gondozza az intézmény kiadványait.

A németekhez hasonlóan a csehek is engedélyezik az állampolgáraik számára, hogy hozzáférjenek a titkosszolgálati aktáikhoz. A Cseh Köztársaságban azt is törvény tiltja, hogy régi besúgók politikai tisztségeket töltsenek be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.