Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Gyerekspicliket is alkalmazott a Secu

2006.07.19. 12:01
Kiskorúakat is alkalmazott besúgóként az egykori román kommunista rendszer titkosszolgálata, a Securitate - idézte a szerdai román sajtó Cazimir Ionescut, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács szóvivőjét. A romániai belpolitikai botrányban kiderült, hogy szolgálat a szülőkről, ismerősökről kért jelentéseket a gyerekektől.

A Ceausescu-rezsim hírhedt titkosszolgálatának ezzel kapcsolatos tevékenységéről a minap már napvilágot láttak sajtójelentések, de az információ akkor robbant bombaként, amikor az átvilágító bizottság szóvivője maga is megerősítette azt. Eszerint a Securitate annak idején 12-14 éves diákokat is beszervezett azzal a céllal, hogy szüleikről, más rokonaikról, illetve tanáraikról szolgáltassanak információkat.

Hallgatják-e a Szabad Európát?

A gyermekek egy része jóhiszeműen vállalta a megbízatást, másokat kényszeríteni kellett. Tény, hogy akiket kiszemeltek erre a célra, azoknak nyilatkozatot kellett aláírniuk. Ebben kötelezték magukat: jelentést tesznek arról, hogy az említett felnőttek közül ki mesél rendszerellenes politikai vicceket, tartanak-e kapcsolatot külföldiekkel, hallgatják-e a Szabad Európa rádiót.

A titkos szerv emberei elsősorban a szerény jövedelmű családok gyermekeit környékezték meg, ezen belül is azokat, akik kollégiumokban éltek, és jó tanulók voltak. Nem véletlenül az eminenseket, a kulturális és sportrendezvényeken aktívan résztvevőket használták fel, hiszen ők élvezték a tanárok és a diáktársak bizalmát. A Securitate minden román megyében tartott fenn kiskorúakból álló besúgóhálózatot.

Apró besúgókból lettek

Ionescu elmondta, a behálózott diákok többségével a középiskola elvégzése után megszakították a kapcsolatot, ugyanis legtöbben közülük nem végeztek egyetemet. A Ziua azonban szerdai számában tudni vélte, hogy az egykori "apró besúgók" közül néhányan a mostani belföldi elhárítás (SRI) vagy a külföldi hírszerzés (SIE) informátori hálózatának a tagjai.

Ami az egykori beszervezőket illeti, a román napilap sejteti, hogy nem esett bántódásuk a rendszerváltás után. Konkrétan is említi az egyik - akkor századosi rangban lévő - tisztet, aki Szeben megyében harminchat gyermeket "állított szolgálatba". Ez a személy nemcsak hogy nem bűnhődött meg tetteiért a diktatúra bukása után, hanem előléptették a mai SRI munkatársaként - írja a Ziua. Cazimir Ionescu a sajtónak hangsúlyozta: a behálózott általános iskolás gyerekek valójában a kommunista rendszer áldozatai, jelentéseik többnyire ártalmatlanok voltak, ezért nem vonják be őket az átvilágítandók körébe.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!