Miklós
-7 °C
2 °C

Az USA 15 millió dollárral segíti Magyarországot

2003.03.26. 03:04
Az Egyesült Államok térítésmentes segélyekkel és kölcsönökkel segíti az Irak elleni fellépésben és a terrorizmus elleni harcban kulcsfontosságú partnereit. Magyarország 15 millió dollárra számíthat. A segélyben részesítendő országok között van egyebek között Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia, Szlovákia és Szlovénia is.
Az Irak elleni háború finanszírozására a kongresszusnak benyújtott 74,7 milliárdos pótköltségvetési csomag 5,02 milliárd dollárt irányoz elő nemzetközi segélyprogram címen.

Izrael és Törökország kapja a legtöbbet

A legnagyobb külföldi segélyt Izrael és Törökország kapja a kongresszus által még jóváhagyandó terv szerint. Izrael 1 milliárd dollár közvetlen katonai segélyben részesül, valamint 9 milliárd dollárra kapna kedvező feltételekkel hitelgaranciát, hogy átvészelje az Irak elleni háború gazdasági megrázkódtatásait. Washington nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy Izrael távol tartsa magát az iraki háborútól.

Törökország ugyancsak 1 milliárd dolláros gazdasági segélyt kap a háború hatásainak az enyhítésére, noha megtagadta azt a washingtoni kérést, hogy az amerikai haderők a területén át felvonulva megnyithassák az északi frontot. Ha Ankarában a parlamenti szavazás másként alakult volna, akkor ez a csomag most 6 milliárd dollár közvetlen segélyről és 24 milliárd dolláros kölcsönről szólna. Washington ennek ellenére meglepően bőkezűnek mutatkozik, az 1 milliárd dolláron kívül még így is 8,5 milliárd dollárt hajlandó biztosítani közvetlen kölcsönök vagy kölcsöngaranciák formájában.

Hat közép-európai a csomagban

Magyarországnak, Lengyelországnak és a Cseh Köztársaságnak a terv 15-15 millió dollárt irányoz elő. A segélyben részesülő országok között szerepel még egyebek között Románia, Szlovákia és Szlovénia.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.