Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Seselj bujthatta fel Djindjics gyilkosait

2003.04.29. 16:36
A szerb szélsőjobboldal vezére, Vojiszlav Seselj is bíróság elé kerülhet Djindjics szerb miniszterelnök meggyilkolása miatt. A csetnik vajdát felbujtással vádolják a hatóságok. Seselj jelenleg Hágában vár tárgyalásra, a Nemzetközi Bíróság ügyészsége népirtással vádolja.
Vojiszlav Seselj szerb szélsőjobboldali vezetőt is vád alá helyezték a szerb hatóságok Zoran Djindjics miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette a BBC. A csetnik vajda jelenleg Hágában várja büntetőperét. Seseljt a boszniai háború idején elkövetett emberiség elleni bűnökkel, többek között népirtással vádolja a Nemzetközi Bíróság.

Seseljt, negyvennégy társához hasonlóan "terrorizmusra és gyilkosságra való felbujtással" vádolják. A szerb ügyészség szerint a Djindjics elleni merényletben közvetlenül tizenöt vádlott érintett.

A miniszterelnök március 12-i meggyilkolása a hatóságok szerint elsősorban a szervezet bűnözés műve volt. Djindjicset azért ölték meg, mert a legnagyobb szerb maffia, a "zimonyi klán" elleni fellépésre készült. A kormány állítása szerint a gyilkosság azonban a maffiával szoros kapcsolatot ápoló politikai csoportoknak is érdekében állt.

A nyomozás során több Djindjiccsel rivalizáló politikus köréből is tartóztattak le embereket. Többek között Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Rade Bulatovicsot, és katonai elhárításának főnökét, Aco Tomicsot is letartóztatták.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.