Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Baloldali aktivistával végeztek Hollandiában

2005.11.16. 13:08
Agyonlőttek egy a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal is hadban álló baloldali aktivistát Hollandiában. A hatóságok egyelőre nem sejtik a gyilkosság okát.

A nyílt utcán lőttek agyon egy baloldali politikai aktivistát Nijmegenben, írja a holland expatica hírszájt. A 41 éves áldozat, Louis Seveke jól ismert helyi aktivista volt, részt vett a házfoglalók mozgalmában és tiltakozott a polgári szabadságjogok általa vélt korlátozásai ellen. Legutóbb azt kifogásolta, hogy egy új törvény értelmében minden holland kötelessége lett volna magánál tartania a személyi igazolványát.

Seveke a holland titkosszolgálattal is perben állt, amiért a nemzetbiztonság nyilvántartást vezetett a baloldali aktivistákról. Emellett tagja volt egy, a rendőri túlkapások ellen küzdő csoportnak is.

A rendőrség egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a gyilkosság okairól, így arról sem, hogy előre eltervezett merénylet áldozata lett-e az aktivista.

Az ANP holland hírügynökség értesülései szerint Seveke az elmúlt hetekben rendszeresen ellátogatott a De Grote Broek aktivistaközpontba, ahol a napokban a rendőrség is razziázott. A hatóságok a központban kihelyezett, Rita Verdonk bevándorlási miniszter kemény intézkedéseit bíráló plakátokat távolította el.

Seveke halálhírére Nijmegen több pontján is spontán gyűlések alakultak ki, ahol barátai emlékeztek az aktivistára, írja az Expatica.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.