Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Amerikaiak lőhettek le egy bolgár katonát

2005.03.07. 18:52
Nem csak egy olasz titkosügynököt, de egy bolgár katonát is amerikaiak lőttek le pénteken Irakban, állítja a bolgár hadügyminiszter. Az olasz titkosügynök halálát vizsgáló bizottság szerint a fogságból szabadult újságírónőt szállító oszlop nem lassított egy amerikai ellenőrzőpontnál. A kiszabadult újságírónő szerint inkább rajtaütés történt.

Amerikai katonák lőhettek le egy bolgár lövészkatonát, jelentette be Nikolaj Szvinarov bolgár hadügyminiszter. A bolgár hadsereg előzetes vizsgálata szerint Gurdi Gurdev és szakasza járőrözés közben százötven méterre haladt el egy amerikai alakulattól, amikor az amerikaiak irányából váratlanul támadás érte őket. A vizsgálat adatai szerint Gurdevvel baráti tűz végezhetett.

Az amerikai hadsereg egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket, jelentette a Reuters.

Baleset

A bolgár katona halála különösen érzékenyen érintheti az amerikai hadsereget azután, hogy szintén pénteken amerikai katonák támadónak vélték az olasz titkosszolgálat autókonvoját, amelyikkel a frissen kiszabadult Giuliana Sgrena újságírónő utazott Bagdadba. A támadásban az újságírónő kiszabadításáért legtöbbet tevő Nicola Calipari, az olasz titkosszolgálat iraki csoportfőnöke életét vesztette, Sgrena és egy titkosügynök megsérült.

Az amerikai vezetés a "sajnálatos baleset" szigorú kivizsgálását ígérte. A hadsereg szerint az olasz járműoszlop többszöri figyelmeztetés ellenére sem állt meg az amerikai ellenőrőpontnál.

Rajtaütés

Az amerikaiak állításaival szemben Sgrena, a kommunista Manifesto című napilap újságírója úgy emlékszik, hogy figyelmeztetés nélkül nyitottak tüzet rájuk. "Rajtaütésként jellemezném, ami történt", nyilatkozta Sgrena a Reutersnek.

A brit hírügynökség tudósítása szerint több iraki állítása szerint is az amerikaiak gyakorta túl gyorsan nyitnak tüzet az ellenőrzőpontokat megközelítőkre. A hadsereg vezetése állítása szerint mindent megtesz a civil áldozatok számának csökkentéséért.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.