Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Az ausztrál imám a nőket hibáztatja a nemi erőszakért

2006.10.26. 10:05
Ausztrália legtiszteltebb muszlim hitszónoka arról prédikált, hogy a nők kihívó öltözködésükkel provokálják a férfiakat. Az ausztrál társadalom fel van háborodva, miközben az imám azt állítja, hogy ő csak a házasságon kívüli szexről beszélt.

Óriási felháborodást váltott ki egy múlt havi prédikációjával Ausztrália legtiszteltebb imámja, Tádzs el-Din al-Hilali sejk. A sejk arról beszélt, hogy a nők kihívó öltözködésükkel provokálják a férfiakat, akiket nem lehet hibáztatni tetteikért.

Nem a macska hibája

Hilali a magukat el nem kendőző nőket fedetlen húshoz hasonlította. Mint mondta, ha fedetlen húst rakunk ki az utcára, és a macskák azt megeszik, az nem a macskák hibája. Szerinte a hiba a fedetlen húsban keresendő.

Az imám az ötszáz fős közönség előtt azt sugallta, hogy a magukat sminkelő, illetve feneküket riszáló nők vonzzák a nemi erőszakot. "Aztán kap az ember egy könyörületlen bírót,... aki ad neki 65 évet" - tette hozzá.

Nem is úgy volt

A sejk szóvivője utólag igyekezett leszögezni, hogy a prédikáció elsősorban a hűtlenség ellen szólt. Elmondása szerint a kifogásolt részeket kiragadták szövegkörnyezetükből, és a sejk a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat és nőket egyaránt ítélte el.

Muszlim nők azonban szörnyűnek nevezték a beszédet, és még a pénzügyminiszter is felszólította a muszlimokat, hogy ítéljék el a sejk kijelentéseit.

A szexuális diszkriminációért felelős biztos, Pru Goward pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi erőszakot elkövető fiatal muszlimok most erre a prédikációra hivatkozhatnak a bíróság előtt. Szerinte nemi erőszakra történő felbújtásért ki kellene utasítani a hitszónokot az országból.

Nem előzmény nélküli

További töltetet ad a prédikációnak, hogy hat évvel ezelőtt éppen Sydney volt a színtere libanoni származású ausztrálok által elkövetett csoportos megerőszakolások sorozatának. A tetteseket akkor hosszú börtönbűntetésekre ítélték.

Az egyiptom születésű Hilali pedig korábban is a kritika kereszttüzébe került. Ellenzői szerint dicsőítette az öngyilkos merénylőket, és a 2001 szeptember 11-i amerikai terrortámadást isten elnyomók elleni munkájának nevezte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.