Emőke
8 °C
19 °C

Kik állnak a síita keretlegények mögött?

2006.04.12. 12:44
Tagadja Irak síita belügyminisztere, hogy ő irányítaná a szunniták elleni bosszúakciókat. Dzsabr érveit gyengíti, hogy a belügyminisztérium épületeiben ismeretlenek kínoznak szunnitákat, akiket rendőregyenruhások vettek őrizetbe.

Dühödten tagadta Bajan Dzsabr iraki belügyminiszter, hogy köze lenne a többségi síiták halálkommandóihoz, vagy hogy minisztériuma bármi segítséget nyújtana a szunnitákat szisztematikusan zaklató szélsőségeseknek, írja a BBC. Ugyanakkor elismerte, hogy a szamarai síita mecset elleni merénylet utáni síita bosszúakciók elkövetőinek egy része rendőregyenruhát viselt.

Ennek viszont nincs köze az általa vezetett minisztérium munkájához, állította a BBC-nek adott interjújában.

Ellentmond véleményének, hogy tavaly brutálisan megkínzott szunnitákat szabadítottak ki az amerikaiak egy véletlenül felfedezett, az iraki belügyminisztérium egyik épületének pincéjében üzemeltetett titkos börtönből. A síita pártok milíciái pedig az ország számos területén ténylegesen rendőri szerepet játszanak.

Dzsabr, aki a titkos börtön felfedezésekor igyekezett eltusolni a kínzások mértékét, most azt állította, hogy "terroristák, illetve a terroristák támogatói használják a rendőrség és az iraki hadsereg egyenruháit". "Ezeket akár a boltban is megvásárolhatják" - állította a BBC-nek adott interjújában.

Dzsabr szerint a magán biztonsági szolgálatok állhatnak a síita keretlegények mögött.

A második hónapja tartó felekezeti összecsapások polgárháborúval fenyegetnek. A helyzetre megoldást jelentene egy nemzeti egységkormány felállítása, ez azonban egyelőre a síita pártok közötti belharc miatt képtelenségnek tűnik. Irakban decemberben tartottak választásokat, azóta nem tudják megalakítani az új kormányt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.