Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Síita pap gúnyolása miatt gyújtogatnak

2006.06.02. 07:18
Utcai zavargásokat váltott ki Bejrútban egy a Hezbollah vezetőjét kigúnyoló tévéműsor. Hasszán Naszrallahot, a síita papság hierarchiájában középszintű vezetőt nem is sértegették a műsorban, csak a ruházatát utánozták, a hívek mégis feldühödtek.

Síita muzulmánok százai utakat zártak le és autógumikat gyújtottak fel csütörtök este a libanoni fővárosban, tiltakozásul amiatt, hogy egy televíziós műsorban kigúnyolták a Hezbollah síita szervezet vezetőjét - közölte a rendőrség és szemtanúk.

Az utcai zavargások röviddel azután kezdődtek, hogy egy magántulajdonban lévő keresztény tévécsatorna műsorában kifigurázták Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezetőt: egy színész Naszrallah jellegzetes fekete turbánját magára öltve és az övéhez hasonló álszakállt felragasztva utánozta a síita szervezet fejét.

Naszrallahot sértő kifejezés nem hangzott el a műsorban, ám a Hezbollah vezetőjének - egyben a síita papság hierarchiájában középszinten elhelyezkedő egyházi vezetőnek - a puszta ábrázolása is feldühítette híveit.

A Hezbollah több száz támogatója az utcára vonult Bejrút déli részén, amely a szervezet fellegvára. A tiltakozók az úttestre helyezett gumiabroncsokat gyújtottak fel és egész utakat lezártak, köztük a bejrúti nemzetközi repülőtérre vezető útvonalat is.

A rendőrség nem avatkozott közbe, de biztonsági tisztségviselők közlése szerint egyes körzetekben katonákat vezényeltek a polgárháború idején a keresztény és muzulmán városrészek között meghúzott egykori demarkációs vonal mellé, hogy elejét vegyék esetleges felekezetközi zavargások kirobbanásának.

A Hezbollah közleményben nyugalomra és a tiltakozó megmozdulások beszüntetésére szólította fel híveit, amíg az ügyet "a megfelelő csatornákon keresztül" el nem rendezik.

Februárban halálos áldozatokat is követelt az a tüntetéssorozat, mely egy dán lap Mohamed-karikatúrái miatt robbant ki Afganisztánban és Szomáliában.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.