Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Átfogó támadás a síiták barikádjai ellen

2004.08.12. 09:41
Általános támadást indítottak csütörtökön Nedzsef városában az amerikai katonák és a velük szövetséges iraki katonai alakulatok, hogy megtörjék Muktada asz-Szadr síita vezető híveinek ellenállását. Hírügynökségi források szerint a heves harcok kora reggel kezdődtek a város központjában.
David Holahan tengerészgyalogos vezérőrnagy, a 4. amerikai tengerészgyalogos ezred első zászlóaljának vezénylő tisztje jelentette be a sajtónak a Nedzsef centrumában magukat elbarikádozó síiták ellen indított offenzívát

Lezárták az utakat

Az amerikai katonák és az iraki biztonsági erők először lezárták az Ali imám szentélye, annak hatalmas temetője és a nedzsefi óváros felé vezető utakat. Nedzsef polgári lakosai ezrével menekülnek az ostromlott iraki városból. Szakadatlan ágyúdörgés és nehézgéppuskák ropogása hallatszott a reggeli órákban a városközpont felől, ahol elsáncolták magukat Muktada asz-Szadr radikális síita vezető hívei az amerikai tengerészgyalogosok és az amerikaiakkal szövetkező iraki rendőri erők ellen vívott harcukban. Fekete füstfelhő gomolygott az óváros és a régi temető fölött. A síita harcosok a régi temetőben hozták létre legerősebb ellenállási gócukat.

Bombatámadás

Legalább ötvenhat ember meghalt, további száztíz pedig megsérült a csütörtökre virradó éjszakán az iraki Kút város területén az amerikai légierő bombázása következtében - közölték helyi kórházi források. Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveres hívei és polgári személyek, köztük gyermekek egyaránt vannak a halálos áldozatok között - mondta a sajtónak a kúti kórház főorvosa. Beszámolója szerint tizennyolc ház romba dőlt az egész éjszaka tartó bombázásban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!