Ágnes
-11 °C
-4 °C

Megbuktatnák a dél-koreai államfőt

2004.03.09. 17:00
Parlament előtt vonná felelősségre Ro Mu Hjun államfőt a dél-koreai ellenzék. Az elnök ellenfelei szerint törvénytelenül befolyásolta a választásokat, amikor egy marginális párt támogatására szólította a lakosságot. Rót az ügyészség is üldözi, adataik szerint a korrupció elleni üzenetekkel választást nyerő államfő kampányát fekete pénzekkel támogatták.
Parlament előtt vonná felelősségre Ro Mu Hjun dél-koreai államfőt az ország két legnagyobb ellenzéki pártja - jelentette az AP. A parlamentben többséget élvező Milleniumi Demokrata Párt (MDP) és a Nagy Nemzeti Párt (GNP) szerint az elnök megsértette az ország választási törvényét, mert befolyásolni akarta a parlamenti választások végkimenetelét.

Állást foglalt

Ro elnök egy múlt havi interjújában az őt támogató, a parlamentbe legutóbb épphogy bejutó Uri párt "elsöprő támogatására" buzdította a lakosságot. Nyilatkozatát a dél-koreai választási bizotság is kifogásolta, ugyanakkor eljárást nem kezdeményezett az ügyben.

A felelősségre vonást kezdeményező javaslatot a képviselők egyszerű többségének kell támogatnia ahhoz, hogy a parlament napirendjére tűzze. A javaslatot 159 képviselő írta alá, így azt szinte biztosan napirendre tűzi a 278 tagú parlament.

Nem valószínű, hogy sikerül

A felelősségre vonás sikerét, azaz az elnök megbuktatását azonban már kizárják a politikai elemzők - ehhez ugyanis a képviselők minősített többségének támogatása kellene. "Nem hiszem, hogy keresztül tudnák verni, mert az elnök elleni vádak nem túl erősek" - nyilatkozta az AP-nek Park Jun Jung, az Ehwa Női Egyetem professzora.

Ha azonban mégis sikerrel járna a felelősségre vonás, Ro hatalmát Go Kun miniszterelnök venné át. Az ügyben végül az ország alkotmánybírósága döntene, ha a bírák kétharmada elítélné Rót, az elnöknek távoznia kellene.

Figyelmeztetésnek jó lesz

Az ellenzék szerint "még ha nem is sikerül megszerezni a parlament támogatást, akkor is komoly figyelmeztetés lenne az elnöknek" - nyilatkozta az AP-nek Hong Sza Duk, a GNP frakcióvezetője.

Ro hivatalosan egyetlen pártnak sem tagja, viszont csatlakozna a parlamentben 47 képviselői hellyel rendelkező liberális Uri párthoz. Reményei szerint az Uri jelentősen megerősödhet az április 15-i parlamenti választásokon - írja az AP.

Fekete kasszák

Ro stábja "egyszerű pózolásnak" tartja a felelősségre vonást. Az elnököt sokkal inkább aggaszthatja, hogy bár a korrupció letörésének ígéretével nyerte meg szoros versenyben a 2002-es elnökválasztást, az ügyészség hétfői vádjai szerint 9,7 millió dollár közvetlen és 70,3 millió dollár közvetett támogatást fogadott el a kampány során a nagyvállalati feketekasszákból.

A vádakra Ro csak annyival felelt, hogy kampánya még így is tisztább volt vetélytársáénál, a GNP színeiben induló Li Hoi Csangénál. Mint mondta, ha az ügyészség csak tizedannyi feketepénzt talál kampányában, mint amennyit Li kapott, önként lemond.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!