Zalán
9 °C
19 °C

Göncz Kinga elítéli a szlovákellenes fradistákat

2006.08.23. 17:05
Szlovákellenes transzparensekkel tüntettek a hétvégi focimeccseken a fradisták és a Honvéd szurkolói. A magyar külügyminiszter elítéli az incidenst, de hivatalos szlovák megkeresés híján nem kér bocsánatot.

Elítélte a magyar külügyminiszter a budapesti labdarugóklubok szélsőséges szurkolói csoportjainak hétvégi, szlovákellenes megnyilvánulásait. A szerdai szlovák lapbeszámolók szerint a Szolnok-Ferencáváros meccsen a fradisták "Fuck Slovakia" és "Jan Slota Must Die" ("B*zd meg, Szlovákia" és "Jan Slotának pPusztulnia Kell") felíratú transzparensekkel tüntettek. A transzparensekről készült fotó a Novy Cas című lapban meg is jelent.

A Novy Cas beszámolója szerint hasonló transzparensek tűntek fel a Honvéd-Újpest mérkőzésen is, illetve a felvételek hétfőn még láthatóak voltak a Fradi és a Honvéd szurkolói oldalain is.

"A magyar kormány elítéli a nemzetiségi gyűlöletkeltést, így ezeket az eseteket is" - jelentette ki a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Göncz Kinga. Mivel az esettel kapcsolatban szlovák részről nem érkezett hivatalos megkeresés a magyar külügyminisztériumhoz, ezért hivatalos formában Magyarország nem is kér bocsánatot, mondta.

A szlovák választások óta, amikor a szomszédos országban egy magyarellenes koalíció jutott hatalomra, melynek a szélsőjobboldali, ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt is tagja, egyre gyakoribbak a nemzetiségek közti gyűlöletkeltést célzó provokációk. Májusban Dunaszerdahelyen a Slovan Bratislava szurkolói lengettek magyarellenes transzparenseket, júliusban a YouTube videóoldalaira került fel egy magyar zászló elégetéséről filmfelvétel.

Ennél zavaróbbak voltak a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt magyarellenes vezérének, Jan Slotának a magyargyalázó kijelentései, ezek miatt a magyar kormány többször is hivatalos bocsánatkérést követelt a szlovák kormánytól, de nem kapott. Jan Kubís, a szlovák kormány talán legliberálisabb tagjának számító külügyminiszter magyarországi bemutatkozó látogatásán kellemetlen helyzetbe is került emiatt, hiszen gyakorlatilag elhatárolódott saját kormányfőjétől, a szintén magyarellenes kijelentésekkel provokáló populista Robert Ficótól is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!