Miklós
-7 °C
2 °C

Jobbközép koalíció alakul Szlovákiában

2002.09.23. 10:51
A Magyar Koalíció Pártjának részvételével négypárti jobbközép koalíció alakul Szlovákiában. Bár a választásokon Meciar szélsőséges pártja kapta a legtöbb szavazatot, szövetségesek híján képtelen a kormányalakításra. A kormányból kimaradta a várakozásoknál gyengébben teljesítő populista Robert Fico és pártja is.
A várakozásoknak megfelelően négypárti jobbközép koalícióról született megállapodás Szlovákiában vasárnap éjszaka. Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió pártja a Magyar Koalíció Pártjával, a Szlovák Kereszténydemokrata mozgalommal és az Új Polgárok Szövetségével hetvennyolc madátummal rendelkezik a 150 tagú törvényhozásban.

Robotko nem került szóba

Bár a válaszatásokon a legtöbb szavazatot Valdimir Meciar szélsőséges Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma szerezte, az egykori miniszterelnök szövetségesek híján 35 képviselőjével képtelen a kormányalakításra. Mivel a választásokon a várakozásoknál gyengébben szerepelt Robert Fico populista Smer pártja, a Robotko néven is emlegetett politikus nem került szóba a kormányalakításkor.

Harminc napon belül összeülnek

A négypárti koalíció azonban a parlament egyik alelnöki posztját az ellenzéknek, várhatóan Fico pártjának ajánlja fel. Az új parlamentet a hét végén befejeződött választások eredményeinek kihirdetését követő harminc napon belül kell felállítani. Rudolf Schuster államfő még a választások előtt kinyilvánította: azt bízza meg kormányalakítással, aki írásban tudja bizonyítani, hogy legalább 76 képviselő támogatását élvezi.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.