Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Hágai összefoglaló: Milosevics formába lendült

2002.02.26. 15:42
Szlobodan Milosevics perének második hetében minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy hosszú és kemény tárgyalás vár a Carla Del Ponte vezette nemzetközi ügyészségre Hágában. Míg nyitóbeszéde végén a volt szerb elnök a nyugati hatalmakat vádolta meg Jugoszlávia szétverésével és az etnikai feszültség szításával, addig a tanúmeghallgatások során számos részsikert ért el. Az ügyészség első tanújának keresztkérdések sorára kellett felelnie, második tanúját pedig a bíróság kizárta a tárgyalásból.
A Nyugat gerjesztette az etnikai feszültséget Horvátországban és Boszniában - állította Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök háromnaposra nyúlt pernyitó beszédének hétfői zárnapján. Mint mondta, evvel a nyugati hatalmak célja a Jugoszláviához és a Szovjetunióhoz hasonló többnemzetiségű kommunista államok szétverése volt.

Szerbia békét akart

A Jugoszlávia területén zajló háborúkat a nagy nyugati hatalmak ösztönözték, mert céljuk nem a béke, hanem az új kolonializmus volt - mondta Milosevics. A boszniai háborúról beszélve elmondta: Szerbia nem volt hadviselő fél. Állítása szerint mindent megtett a testvérek között zajló "őrült háború" leállításáért.

Nem támogatta a boszniai szerbeket

A vádat, hogy bármilyen formában támogatta volna a boszniai szerbeket, nonszensznek minősítette. Ez utóbbi tükrében érthetetlen, hogy a háború idején miért követett el mindent annak megakadályozására, hogy ENSZ-megfigyelők érkezzenek a jugoszláv-boszniai határra, illetve nehezen magyarázható a sorozott jugoszláv katonaság - jelentős számú vajdasági magyarral a soraiban - boszniai jelenléte.

A per folytatásában a nemzetközi ügyészség első tanúinak meghallgatása következett. Az elsőként meghallgatott Mahmut Bakallira - Koszovó egykori kommunista vezetőjére - Milosevics keresztkérdések tömegét zúdította - célja a tanú szavahihetőségének megkérdőjelezése volt. Milosevics kérdéseinek nagy része Bakalli állítólagos a Koszovói Felszabadítási Hadsereghez (UCK) fűződő viszonyára utalt. Ez utóbbi vádat Bakalli határozottan visszautasította.

Részsikerek

Az ügyészség második tanújával szemben Milosevics azonban sikerrel lépett fel. Kevin Curtis, a nemzetközi ügyészség egyik nyomozója ezernél több koszovói albán tanúvallomását kívánta a bíróság elé tárni. Milosevics tiltakozására azonban Richard May bíró, az eljáró tanács elnöke azonban elutasította a tanú meghallgatását, mondván, a vallomás közvetett információkon alapul.

A tárgyalás elmúlt hete tehát bebizonyította, hogy bár Milosevics nem ismeri el a bíróságot, és ezért nem is fogadott fel védőket - Milosevicset az ügyészség által kirendelt védők képviselik - , nem fogja megkönnyíteni az ügyészek dolgát. Mostani teljesítménye joggal aggaszthatja Carla Del Ponte főügyészt. A per a héten a koszovói mészárlások szemtanúinak meghallgatásával folytatódik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!