Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Szabadítsátok ki Szlobót!

2001.10.21. 18:45
A vádak ejtését és Milosevics azonnali szabadlábra helyezését kérték a hágai Nemzetközi Törvényszéktől az exelnök kirendelt védői, akik védencükhöz hasonlóan megkérdőjelezik Hága jogait. A vád írásban válaszol a védelem felvetéseire, míg a tárgyalásra október 29-én kerül sor, amikor Milosevicsnek harmadszor kell személyes meghallgatáson részt vennie.
Tiltakozásukat fejezték ki a Nemzetközi Törvényszék alapításának és fennhatóságának törvényességével kapcsolatban Milosevics törvényszék által kirendelt védői, Mikail Wladimiroff, Steven Kay és Braniszlav Tapuskovics. Érvelésükben a jugoszláv exelnök által már augusztusban is hangoztatott érvekre hivatkoznak.

Törvénytelen, igazságtalan és jogsértő

Alapvetően Milosevics azon érveinek elfogadását kérik, miszerint törvénytelenül alapították meg a Hágai szervezetet, hiszen azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) és nem a Közgyűlés alapította. Azt is felhozzák, hogy a bíróság nem ad lehetőséget fair eljárásra, nem védi alapvető jogait és hogy a hatóságok törvénytelen módon fogták el és adták ki a Törvényszéknek.

A három védő vélemény szerint a bíróság törvényességét annak ellenére is vizsgálni kell, hogy erről már döntött a Felebviteli Tanács, melynek megállapítása szerint a bíróság jogszerűen működik. A Felebviteli Tanáccsal szemben azt kifogásolja Milosevics és védői, hogy tagjai a Törvényszék eljáró bírói.

Beszélni akar

A főügyész függetlenségét is kérdőre vonta Milosevics. Védőinek érvei között szerepel, hogy az ENSZ BT Carla del Ponte főügyészt kérte fel a koszovói erőszakos cselekmények kivizsgálására, amelyek a Törvényszék hatáskörébe is eshetnek. A függetlenség megsértésének tényállása akár a vád ejtéséhez is vezethet - áll a beterjesztett kérelemben.

A védők szerint az exdiktátor szabadságjogai sérülnek azzal, hogy a főügyész megtiltotta számára a kapcsolattartást a médiával, miközben a törvényszék illetékesei kommentálhatták a vádiratot. Milosevicsnek így érdekében állna álláspontjának és tisztességének védelme érdekében a nyilvánosság tájékoztatása nézeteiről a vádirattal kapcsolatban.

Kiadta, nem adta, feladta

Védencük - véleményük szerint - törvénytelen kiadatásával kapcsolatban fontosnak tartják a kirendelt védők, hogy a kiadatási és letartóztatási kérelmekkel a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, és nem a Milosevicset végül kiadó Szerb Köztársaság szerveihez fordult a Törvényszék. Szerbiára nézve nem állt fenn kötelezettség Milosevics kiadatására, hiszen Belgrád nem tagja az ENSZ-nek.

Ez az állításuk semlegesítheti másik kifogásukat, miszerint Jugoszlávia törvényei nem tették lehetővé Milosevics kiadatását, illetve az azt lehetővé tévő passzus éppen felebezés alatt állt.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.