Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Külföldi számlákról finanszírozta a háborút

2001.11.30. 14:23
Görög és ciprusi bankszámlákról finanszírozta a horvátországi, boszniai és koszovói harcokban részt vevő katonai, félkatonai és rendőri alakulatokat Szlobodan Milosevics háborús bűnökkel vádolt jugoszláv exelnök, és ezt dokumentumokkal és szakértőkkel fogja igazolni az ügyészség a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.
A titkos finanszírozás rendszerét és az egyes átutalásokat banki kivonatokkal kívánja igazolni Carla del Ponte, a törvényszék főügyésze, aki a Milosevics elleni vádiratok egyesítését is kéri. Milosevics ellen pillanatnyilag három vádirat áll fenn, melyek külön foglalkoznak a boszniai népirtással, illetve a Horvátország és Koszovó területén elkövetett emberiség elleni bűnökkel.

Csak a szereplők változtak

Az ügyészség azért kéri a három vádirat egyesítését, mert a Milosevics elkövette bűnök ugyanannak a tervnek a részét képezték, céljuk és elkövetésük módja is azonos, csakúgy mint finanszírozásuk. A bűntények elkövetése folyamán Milosevics a résztvevők némelyikét másokra cserélte, ami fenntartotta az ő ügydöntő szerepét és az elkövetés folyamatosságát. A finanszírozásban részt vevő személyek és intézmények azonban végig ugyanazok voltak - írja az vádiratok egyesítését kérelmezve az ügyészség.

Az egyesítés emellett azzal az előnnyel is járna, hogy megkímélné a tanúkat a többszöri szerpléstől, illetve egy eljárás és fellebbezés lenne csak. Az egyesítési kérelmet a bíróság december 11-i ülésén tárgyalják, ahol Milosevics az ellene november 22-én benyújtott boszniai vádirattal kapcsolatos kérdésekre is felel - adta hírül a Beta szerb hírügynökség.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.