Árpád
7 °C
21 °C

Szlovákiában befejeződött a választás

2006.06.18. 00:07
Szombaton este 10 órakor bezártak a választóhelyiségek Szlovákiában, ahol 4 millió 200 ezer ember az egynapos előrehozott választás során dönthetett arról, hogy az induló 21 párt közül melyiket juttatja a kormányalakítási pozícióba.

A szlovákiai előrehozott választás előzetes eredményei csak az éjszaka során várhatók, de a szlovák közszolgálati rádió pontban az urnazáráskor közzétette prognózisát. Eszerint a várakozásnak megfelelően a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) 26,7 százalékos eredményével lehet az első, ami 46 parlamenti mandátumot jelentene a törvényhozásban.

A közvélemény-kutatásra alapozott eredmények sorában 13,6 százalékos eredménnyel második a jelenlegi kormányfő, Mikulás Dzurinda nevével jegyzett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) lenne, utána 11,8 százalékkal a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végezne. Ha Slota eredménye igaznak bizonyulna, ez lenne a választás legnagyobb meglepetése, egyszersmind azt is jelentené, hogy Szlovákiában ismét magyarellenes hangulat alakulna ki, mint egykor, Meciar és Slota közös kormányzása idején.

A rádiós közvélemény-kutatás szerint 10,3 százalékkal a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) negyedikként végezne. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a sorban kereken 10 százalékkal az ötödik, mögötte 9,6 százalékkal a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) áll. 5,9 százalékos előrevetített eredményével hetedikként bejutna még a pártba a kommunista egypártrendszer utódpártja , a KSS is.

Elemzők szerint az előrejelzés az eredményeket legfeljebb megközelítőleg, a várható sorrendet azonban többé kevésbé megbízhatóan jelezheti.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!