Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Magyar középiskolást vertek a szerb diákok

2004.09.29. 19:59
Iskolabuszon támadtak egy magyar középiskolásra kiskorú szerb diákok. A fiú állítólag rámosolygott a szerbekre, akik ezt elég provokációnak tartották. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint etnikai alapú incidens történt.
Megvertek egy magyar fiatalt a Feketics és Bácstopolya között közlekedő buszon a Vajdaságban. A magyar középiskolást állítólag azért verték meg, mert a buszon rámosolygott szerb támadóira. "Rám még magyar nem mosolygott, és nem is fog", közölte az áldozattal az egyik támadó, majd megütötte a fiút. A földre került áldozatot rugdosták és meg is taposták, ahogy megverték a segítségére siető társait is, írja a Magyar Szó.

Menekültstátust kapott a Sötét család
Kivételes méltányosságból kapott menekültstátust Magyarországon a Sötét család, akik a folyamatos zaklatások miatt hagyták el a Vajdaságot, közölte a belügyminiszter szerdán. Lamperth Mónika indoklása szerint a magyar család olyan zaklatásnak volt kitéve a Vajdaságban, ami "végső elkeseredésig vezetett" és így jutottak arra a döntésre, hogy "végérvényesen elhagyják a hazájukat".
Lamperth elmondta, hogy a menedékjogról szóló 1997. évi 139-es törvény lehetővé teszi, hogy menekültként ismerjék el azt a személyt, akinek esetében a belügyminiszter humanitárius okból kivételesen méltányosságot gyakorol. "Ezt a határozatot én hoztam meg, és az egész családra nézve a mai napon aláírtam" - közölte.
A vajdasági magyar család szeptember 17-én menekült Magyarországra, miután Sötét Deniszt kétszer verték meg magyarsága miatt, majd tovább zaklatták őket, egyszer egy nagyobb kést szúrva lakásuk ajtajába, a falra pedig a "Megdögletek, magyarok" fenyegetést firkálták. (MTI)
"Etnikai incidens"

Az esetről értesülve Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Szügyi István, Kishegyes VMSZ-es polgármestere felkereste a bácstopolyai rendőrséget, ahol addigra már előállították a kiskorú középiskolás elkövetőket. A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást, mivel "olyan súlyos sérülés nem történt, ami a jelenlegi törvények értelmében bűnügyi eljárást indokolna".

Pál szerint a támadók mind szerbek voltak, ezért "egyértelműen etnikai hátterű szerb-magyar" incidensről van szó. A rendőrség egyelőre nem adta át a jegyzőkönyvet, ezért nem tudni, hogy van-e benne etnikai indíttatásra való utalás. A magyarok ellen elkövetett sorozatos jogsértések közül csak egy esetben, a szabadkai Sötét család otthonán megjelent soviniszta tartalmú fenyegető falfirkákkal kapcsolatban kiadott rendőrségi közleményben szerepelt ilyen megfogalmazás.

Kizárással büntetnék a verekedőket

Annak az iskolának az igazgatója, amelyben az elkövetők tanulnak, körlevelet adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a jövőben a tanintézetből való kizárással fogják büntetni a hasonló erőszakcselekmények elkövetőit. Pál szerint az eset iskolabuszban történt, amely Kishegyesről szállítja Bácstopolyába a szerb és a magyar diákokat. Szügyivel együtt ezért arra kérték a rendőrséget, hogy erősítse meg a biztonságot azokon a buszállomásokon, ahol a diákok szoktak gyülekezni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!