Ambrus
-7 °C
3 °C

Utcai harcok Mogadisuban

2006.03.24. 12:00
Felborulhat Szomália viszonylagos békéje. A tizenöt éve központi kormányzat nélküli országban a polgárháborút kirobbantó hadurak alkalmi szövetsége és az iszlám szélsőségesek csaptak össze. A fővárosi harcokban péncélosokat is bevetnek, a lakosság menekül.

Százával menekülnek Mogadisu északi elővárosaiból az ottlakók a két napja tartó utcai harcok miatt, jelentette a BBC. Az összecsapásoknak kórházi források szerint legalább hatvan halálos áldozata volt, a klinikák már nem tudnak több sérültet fogadni, írja a BBC.

Sokkal több halott lehet

A szemtanúk beszámolói szerint az iszlám szélsőségesek és a Szomáliát darabokra szaggató hadúrak csapatainak összecsapásaiban aknavetőket is bevetettek.

Az ENSZ helyi szervei szerint hatvannál jóval többen vesztették életüket, de a legtöbb áldozatot halála helyén el is temették, így nem lehet számba venni az összecsapások minden áldozatát, írja a BBC. A brit hírügynökség helyi tudósítója szerint több száz helyi lakosnak kellett elmenekülnie, miután házaikat tankelhárító gránát, vagy aknagránát találta el.

Tudósítása szerint a harcokban péncélozott járműveket is bevetnek.

Összefogtak a riválisok

Szomáliában, ahol a kilencvenes évek eleji polgárháború óta nincs funkcionáló központi kormány, a polgárháborúban egymás ellen harcoló hadurak februárban kötöttek alkalmi szövetséget az egyre több hívet szerző iszlám szélsőségesek ellen. A harcok két napja robbantak ki az ország fővárosában.

Az iszlám szélsőségesek a jogrend helyreállítására hivatkozva a szigorú iszlám törvénykezés, a saria bevezetéséért küzdenek. Eközben azonban megsértették a helyi hadurak érdekeit, felbillentve a törékeny egyensúlyt. A háborúskodás a mogadisui kikötő ellenőrzése miatt tört ki.

Katasztrófától tartanak

A harcok humanitárius válságba torkollhatnak, mivel a legtöbb összecsapás lakóövezetekben folyik, a harcok súlypontja pedig egyre közelebb tolódik a városközponthoz, jelentette a BBC. Ráadásul az iszlám szélsőségesek ideológiai elhivatottsága miatt a megfigyelők kevés esélyt látnak a válság tárgyalásos rendezésére. A félelmeik szerint a polgárháborús káoszból kilábalni nem tudó ország viszonylagos békéje megszünhet, és újabb vérengzések lehetnek Szomáliában.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.