Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Már nem ciki, ha az elnökjelölt szívott

2003.11.28. 12:57
"De nem tüdőztem le" - szabadkozott Bill Clinton az 1992-es elnöki kampányában, amiért marihuánát szívott. "Vallásos közösségben nőttem fel" - mentegetőzött Al Sharpton demokrata elnökjelölt 2003-ban, amiért nem. A kannabiszfogyasztás Amerikában nem ciki, szmókerből is lehet elnök.
Már nem ciki a marihuánafogyasztás, írja az AP. Míg korábban politikusi, köztisztviselői karriereket törhetett ketté a "fiatalkori botlás" beismerése, manapság akár népszerűségnövelő megnyilatkozásként is értékelhető egy jól időzített comming out. Jól példázza ezt nyolc demokrata elnökjelölt legutóbbi vitája.

Ováció a szmókereknek

A fiatal választókat megcélzó Rock the Vote pártfüggetlen szervezet vitáján három demokrata elnökjelölt, John Kerry, John Edwards és Howard Dean egyszerű igennel felelt a kannabiszfogyasztásra vonatkozó kérdésre. Míg ez a válasz 1987-ben Joseph Douglas Ginsburg legfelsőbb bírói pozíciójába került, a három jelöltet kitörő ováció fogadta.

Szabadkoznak, mert nem szívtak

Változást jelent az is, írja az AP, hogy a vita során most azok mentegetőztek, akik soha nem szívtak. "Vallásos közösségben nőttem fel, nem hittünk az ilyesmiben" - szabadkozott Al Sharpton tiszteletes. Dennis Kucinich, mint mondta, soha nem fogyasztott kannabiszt, "de támogatja a dekriminalizációt".

"Tudják, én arról vagyok ismert, hogy népszerűtlen válaszokat adok a kampánygyűléseken felmerülő kérdésekre. Nem szívtam, sajnálom" - hunyászkodott meg Joe Liebermann, Al Gore egykori alelnökjelöltje. Egyedül Wesley Clark érezte úgy, hogy szégyen nélkül felelheti: "Sohasem szívtam".

Már a republikánusokat sem izgatja

A három elnökjelölt beismerése semmilyen felháborodást sem váltott ki a médiából, a Reagen kormányzása idején drogellenes keresztesháborút hirdető republikánusoknak még egy csípős kommentárra sem futotta. Persze, már az ő soraikból is kikerült neves fogyasztó politikus. Newt Gingrich, az 1994-es republikánus forradalom vezére (Gingrich vezetésével a párt ötven év után szerzett újra többséget az Egyesült Államok törvényhozásában) még azt is elismerte, hogy letüdőzte a retteget szubsztanciát.

Bill Clinton 1992-ben még ezzel a gyerekes érvvel - "csak beleszívtam" - próbálta leszerelni a támadásokat.

Csalódást keltő összekacsintás

A folyamatnak természetesen bírálói és támogatói is vannak. A Szövettség a Drogmentes Amerikáért (PDFA) mozgalom vezetője, Bill Bennett szerint a helyzet "komoly". A Ginsburg elleni kampány vezetője szerint "csalódást keltő az összekacsintás a kannabisszal".

A dekriminalizálást támogató Marihuánapoltikia Projekt nevű szervezet vezetője, Bruce Mirken szerint azonban az, hogy "oly sok prominens személyről derült már ki, hogy a szívás ellenére sem lett drogos junkie", alapot ad a drogpolitika liberalizációjáról folytatandó vitára.

Őszinte drogpolitikát javasolnak

A PDFA szerint a "mindenki kipróbálta" érv megnehezíti a tinédzserek meggyőzését a drogok veszélyeiről. Talán azért is, mert adataik szerint a szülők hatvan százaléka maga is szívott már életében. Bennett javaslata a veszélyek őszinte elmagyarázása, írja az AP.

"Ha egyszer-kétszer marihuánát szívsz, valószínűleg nem lesz baj. De sohasem tudhatod" - mondta Bennett. Akár még az Egyesült Államok elnöke is lehetsz, jegyzi meg az AP, jelezve egyben az amerikai média valóban liberalizációpárti hozzáállását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.