Dömötör
11 °C
14 °C

Soros sokat áldoz Bush megbuktatására

2004.01.13. 12:04
Soros György szerint a terrorizmus elleni háború ürügyén George Bush amerikai elnök az amerikai felsőbbrendűség megvalósíthatatlan és káros ábrándját kergeti. A magyar származású üzletember szerint a Bush-kormány a terrorfenyegetést kihasználva az Egyesült Államokat és a világot teljesen rossz irányba vitte.
A magyar származású üzletember hétfőn a Carnegie Endowment for International Peace kutatóintézetben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy bírálatában nem pártpolitika vagy személyes ellenszenv vezérli őt, hanem sorsdöntőnek tartja, hogy az őszi választáson a szavazók elvessék a Bush-kormány politikáját.

Soros beszédében "Az amerikai felsőbbrendűség buborékja" című legújabb könyvéből adott ízelítőt. Az ismert üzletember hangsúlyozta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az egész világ rokonszenvvel viseltetett az Egyesült Államok iránt, most viszont neheztelnek rá és félnek tőle. Szavai szerint nehéz a történelemben még egy olyan időszakot találni, amikor Amerikának ennyire és ilyen gyorsan megromlott volna a híre világon.

A Bush-kormány a terrorfenyegetést kihasználva az Egyesült Államokat és a világot teljesen rossz irányba vitte. Soros György a jelenlegi helyzetet a tőzsdei buborékhoz hasonlította, amikor elrugaszkodnak a létező valóságtól. Amerika hatalmát a kormány tévesen úgy értelmezi, hogy az jog is egyben arra, hogy rákényszerítse akaratát a világra. Az iraki invázió mutatja Soros szerint, hogy hova is vezethet ez a téveszme. A Bush-doktrína, amely szerint az Egyesült Államok a nemzetközi jog felett áll, Soros Györgyöt a brit író, George Orwell híres könyvére, az Állatfarmra emlékezteti, amelyben minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél. Soros szerint a Bush-kormány politikája saját célkitűzéseit tekintve is szánalmas kudarc, és nem hogy biztonságosabbá, hanem sebezhetőbbé teszi az országot, és Irak megszállásával csorbította azt a képességét, hogy hatalmát éreztesse az egész világon. A magyar származású üzletember 12,5 millió dollárt helyezett kilátásba a George Bush újraválasztásának megakadályozásáért kampányoló mozgalmaknak. Soros és üzlettársa, Peter Lewiss 5 millió dollár adományt ígért a MoveOn.org internetes csoportnak - egy dollárral megtoldva minden, a mozgalom által előteremtett két dollárt - egy 15 millió dolláros hirdetési kampányhoz, amely Bush elnök választási vereségét szeretné elősegíteni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.