Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Spanyol békefenntartók zuhantak le Törökországban

2003.05.26. 10:41
Egy Afganisztánból Spanyolországba tartó Jak-42-es gép hatvankét utasa és tizenkét főnyi legénysége vesztette életté a törökországi Trabzon közelében. A BBC szerint a pilóta képtelen volt a leszállópályára tenni gépét, amely a tragédiát megelőzően eltűnt a radarról.
Leszállás közben a sűrű ködben lezuhant hétfőn reggel egy ukrán utasszállító repülőgép Törökország fekete-tengeri partvidékén, fedélzetén Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartókkal. A katasztrófát senki sem élte túl a gép fedélzetén tartózkodó 62 utasból és 12 főnyi személyzetből.

Az ukránok megerősítették
Az ukrán magántulajdonban álló Földközi-tengeri Légitársaság megerősítette, hogy Jak-42 típusú gépe fedélzetén 62 ENSZ-békefenntartóval és 12 főnyi legénységgel helyi idő szerint reggel 4 óra tájban a törökországi Trabzon közelében lezuhant. A cég képviselője az Interfax-Ukraina hírügynökségnek elmondta, hogy a gép Biskek-Zaragoza között közlekedett az ENSZ-szel kötött szerződés alapján. Hozzátette: a repülő minden szükséges berendezéssel rendelkezett, és eleget tett a békefenntartó műveletekhez használt légi járművekkel szemben támasztott valamennyi követelménynek. A vállalat később ad részletes tájékoztatást a történtekről. A légitársaságot 1999-ben hozták létre. 2000 áprilisától rendszeres és charterjáratokat működtet egyebek között Libanonba, Egyiptomba, Szlovéniába, Olaszországba, Spanyolországba, Horvátországba, Nagy-Britanniába, Törökországba, Bulgáriában és Görögországba. A részvényesek kilétéről nem tájékoztattak, a cég elnöke libanoni állampolgár. Markijan Ljubkivszkij, az ukrán külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Ukrajna ankarai nagykövete a baleset helyszínére utazott. Folyik a legénység állampolgárságának megállapítása.

Nem látta a kifutópályát

A repülőgép Trabzon közelében harmadik leszállási kísérlete közben járt szerencsétlenül, közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed négykor. A pilóta a ködös időjárás miatt gyakorlatilag nem látta a kifutópályát az első két leszállási kísérleténél, s harmadszorra egy hegyoldalnak ütközött. A BBC szerint a pilóta képtelen volt a leszállópályára tenni gépét, amely a tragédiát megelőzően eltűnt a radarról.

A szovjet-orosz gyártmányú Jak-42-es típusú, három hajtóműves bérelt ukrán utasszállító gép a kirigizisztáni Biskekből tartott a spanyolországi Zaragozába. Fedélzetén főként spanyol békefenntartók utaztak a gép12 fos személyzetén kívül. A tragédiának nem volt túlélője a CNN, valamint több más török televíziós csatorna beszámolója szerint, és ezt helyi források is megerősítették. A török katonák és mentőalakulatok eddig 25 elszenesedett holttestet találtak a katasztrófa színhelyén.

Üzemanyagot akart vételezni

A gép Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartókat szállított, s jelentések szerint a gép azért szállt volna le Trabzonnal, hogy üzemanyagot vételezzen, amikor a tengerparttól mintegy 50 kilométerre délre lévő Macka városánál lezuhant.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a gépen legalább negyven spanyol katona utazott, akik az első műszaki ezred tagjaiként az afganisztáni nemzetközi békeerők kötelékében letöltött négy hónapos szolgálat után tértek volna haza Spanyolországba.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.