Orsolya
7 °C
17 °C

Súlyos légicsapás Sri Lankán

2006.08.10. 11:22
Légitámadást intézett a lázadó tamilok ellen a Sri Lanka-i kormányhadsereg. A támadásban a tamilok szerint 50 civil vesztette életét, a kormány tagad és élőpajzs használatával vádolja a lázadókat.

Ötven polgári áldozata van a Sri Lanka-i hadsereg a lázadó Tamil Tigrisek elleni légicsapásának, jelentették tamil források. A támadást a légierő csütörtökön hajtotta végre.

Sri Lankán két hete heves harcok dúlnak a lázadók és a kormányhadsereg között. A colombói védelmi tárca közlése szerint a katonai műveletekben súlyos csapásokat mértek a lázadókra, de polgári célpontokat nem támadtak, és nincs tudomásuk polgári áldozatokról.

A minisztérium szóvivője szerint köztudomású, hogy az LTTE a polgári lakosságot használja pajzsként, lőállásait falvakban alakítja ki. A tárca három kormánykatona halálát ismerte el.

Az LTTE szóvivője ugyanakkor csak polgári áldozatokról szólt, a "tigrisek" veszteségeiről "nem volt értesülése".

A lázadók július 20-án elzárták a víztározó zsilipjeit, és ezzel több mint 60 ezer, a kormány ellenőrzése alatt álló falvakban élő embert vágtak el a víztől, arra hivatkozva, hogy a hatóságok, korábbi ígéretüket megszegve, az LTTE uralta területeket megfosztják a földek öntözésének lehetőségétől.