Miklós
-7 °C
2 °C

Stasi-ügynök vizsgálja Husszein fegyverzetét

2002.12.02. 11:01
A szadomazochista szakértő mellett egy volt Stasi-ügynök fizikus is része az ENSZ iraki fegyverzetellenőrző csoportjának. Az ellenőrt delegáló Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem vizsgálja kelet-európai munkatársai titkosszolgálati múltját. Az iraki fegyvereket annál inkább, hétfőn egy Bagdad közeli repülőteret ellenőriztek.
A szadomazochista fegyverzetellenőr mellett egy volt Stasi-ügynök is vizsgálja Irak nukleáris-, vegyi- és biológiai fegyvereket. A "Martin" fedőnevű egykori keletnémet fizikus 1989-ben került ki Bécsbe, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ), ahol a keletnémet állambiztonság számára kémkedett - írja a német Spiegel információi alapján a Magyar Hírlap.

Ellenőrizetlen keleti munkatársak

A NAÜ nem ellenőrizte "Martin" titkosszolgálati múltját, mint ahogy a többi, volt szocialista országból származó munkatársuk múltját sem -ismerte el a lapnak az ügynökség egy szóvivője. A "csodálatos karriert befutott Stasi-spicli" - azonban a lapnak nyilatkozva elismerte együttműködését a rettegett keletnémet titkosszolgálattal.

Reptéri rajtaütés

A bizarr összetételű szakértői testület zavartalanul folytatja munkáját, hétfő reggel például rajtaütésszerűen ellenőriztek egy Bagdad közeli repteret. Az ellenőrzés váratlanságát jelzi, hogy a reptér parancsnoka még csak a helyszínen sem tartózkodott. Radíf Mohammed meglepve tapasztalta munkahelyére érkezve, hogy az ellenőrök engedélye nélkül be sem léphet a reptérre.

Nem szólnak előre

"Senkit nem figyelmeztetünk előre, az összes jogosítványunkat kihasználjuk" - nyilatkozta Mohamed al-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, az ellenőrzések egyik vezetője a BBC-nek. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy szándékaik szerint a jövőben is "hasonló rajtaütésekkel" kívánnak meglepetést okozni az irakiaknak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.