Emánuel
3 °C
12 °C

Megvert romák, meggyilkolt ellenzékiek

2001.02.27. 14:57
A washingtoni külügyminisztérium kiadta idei emberijogi jelentését, melyben a legsúlyosabbnak az izraeli, az oroszországi és a kínai helyzetet ítéli. Magyarországról szólva a jelentés kiemeli a rendőrségi erőszakot, a faji, vallási és nemi diszkriminációt, bár értékeli a kormány ezzel kapcsolatos erőfeszítéseit.
Magyarországon a hatóságok általában tiszteletben tartják az állampolgárok emberi jogait, de bizonyos területeken vannak problémák - áll a jelentésben. A rendőrségi erőszak továbbra is jellemző, a hatóságok leginkább a romák és a külföldiekkel (főleg az Európán kívüliekkel) szemben ellenségesek. Az atrocitások után általában vizsgálat sem indul, és csak néhány eset jut el bírósági szakaszba. A dokumentum szerint a Belügyminisztérium megpróbál a rendőrök viselkedésén változtatni, és a hatóságok az emberjogi szervezetekkel is jobban együttműködnek, mint korábban. A börtönök túlzsúfoltak, de megfelelnek az európai szabványoknak, és független szervezetek is vizsgálódhatnak az intézményekben.

A dokumentum szerint a magyar igazságszolgáltatás független, bár aggodalomra ad okot, hogy a kirendelt védők alulfizetettek, és roma érdekvédelmi szervezetek szerint a romák nem részesülnek egyenlő elbírálásban az eljárás során. ,,A cigány kisebbség rosszabb körülmények között él, mint a többség, általában alacsonyabb az iskolázottságuk, gyakoriak az ellenük irányuló rasszista támadások, és általános a hátrányos megkülönböztetésük."

A faji és vallási mellett Magyarországon a nemi diszkrimináció is jelen van - állítják a State Department munkatársai. ,,A családon belüli erőszak feltehetően gyakori jelenség, bár a sértettek általában nem fordulnak a hatóságokhoz, és a munkahelyi zaklatásra sem vonatkoznak törvények."

A sajtó- és szólásszabadságról szólva a jelentés azt írja, hogy azt "a kormány a gyakorlatban azt tiszteletben tartja, bár a Fidesz-kormány az állami médiában kísérleteket tett a vélt baloldali elfogultság kiegyensúlyozására. Mindazonáltal a nézetek és vélemények széles skálája elérhető az erősen versengő nyomtatott és elektronikus sajtóban."

"A jelentés nem rosszabb, mint a tavalyi" - reagált az Indexnek frappánsan a magyar külügyminisztérium szóvivője. Horváth Gábor hozzátette: az érintettek természetesen át fogják tanulmányozni a jelentést.

Napirenden Izrael és a palesztinok is
A jelentés - már-már napirendszerűen - elítéli az izraeli hadsereget a túlzott erő használatáért az arabokkal szemben, illetve palesztin biztonsági vezetők megöléséért. A jelentése szerint Izrael általában tiszteletben tartotta állampolgárainak jogait, romlott viszont a bánásmód a nem zsidó állampolgárokkal szemben. Az izraeli külügyminisztérium visszautasította a kritikát, hangsúlyozva, hogy a hadsereg tetteit "a folyamatos fegyveres konfliktus fényében kell megítélni". A palesztinoknak is kijut a kritikából, s nem csak az izraeli katonák és civilek megöléséért, hanem azért is, mert a külügyminisztérium szerint nem világos, hogy a palesztin vezetést mekkora felelősség terheli az incidensekért. A Palesztin Hatóság egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Bővebben...

Oroszországot a csecsen háború miatt kritizálják

Az orosz hadsereg Csecsenföldön ,,nem nagyon tartotta tiszteletben az emberi jogokat" - áll a dokumentumban. ,,A katonai erő válogatás nélküli alkalmazása rengeteg civil áldozatot követelt, és százezreknek kellett otthonukat elhagyniuk. Moszkva nem működik együtt az ENSZ emberijogi bizottságával, és nem enged megfigyelőket a területre."

Oroszországban ezenkívül aggasztó a börtönbüntetésüket töltők helyzete, gyakori a rabok megkínzása, illetve a jogtalan előzetes fogva tartás. Egyes emberjogi szervezetek szerint Oroszországban évente 11 ezer rab hal meg büntetésvégrehajtási intézetekben - többségük a zsúfoltság, a könnyen terjedő betegségek és az orvosi ellátás hiánya miatt.

Oroszországban a média helyzete is egyre kedvezőtlenebb. Az utóbbi években egyre gyakoribb a független újságírók zaklatása, egyes műsorok támogatásának megvonása.

Peking nem tűri el a vallási és politikai különvéleményt

A jelentés szerint Kínában tovább romlik a helyzet, egyre súlyosabbak az emberi jogokat sértő akciók. Peking keményebben lép fel Tibetben, ellenségesebb bizonyos vallási és politikai csoportokkal szemben. A hatóságok különösen durván bánnak a Falun Gong tagjaival, illetve ellenzéki, ,,a kormányt veszélyeztető" aktivistákkal.

Több száz Falun Gong-vezetőt letartóztattak, börtönbüntetésre ítéltek, és több ezren vannak vizsgálati fogságban. Sokan átnevelő táborba vagy elmegyógyintézetbe kerültek, egyes jelentések szerint a hatóságok erőszakos fellépésének több száz áldozata van. A hatóságok hasonlóan bánnak a földalatti keresztény mozgalmakkal, és a tibeti buddhista mozgalmakkal. A jelentés Oroszországhoz hasonlóan elítéli Kínát a rabok és a média helyzete miatt.

Már tiltakozott a pekingi külügy. A minisztérium közleménye szerint - melyet a Reuters közölt - ,,az Egyesült Államok kétféle normát alkalmaz az emberjogi kérdésekkel kapcsolatban, és még az embertelenül gonosz Falunkung szektát is védelmébe veszi".

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.