Mária
-7 °C
3 °C

Meghalt Milosevics egyik fő cinkosa

2002.04.14. 12:02
Meghalt a hágai Nemzetközi Törvényszék egyik fő gyanúsítottja, miután csütörtökön főbe lőtte magát. Vlajko Sztojiljkovics, Milosevics volt belügyminisztere a parlament által csütörtökön elfogadott kiadatási törvény elleni tiltakozásként követett el öngyilkosságot.
Életét vesztette Szerbia egyik legkeresettebb háborús bűnöse, Vlajko Sztojiljkovics, Milosevics volt belügyminisztere. A jelenlegi parlamenti képviselő csütörtök éjszaka lőtte főbe magát a parlament épülete előtt, órákkal azután, hogy a törvényhozás elfogadta a kiadatási törvényt - írja a BBC.

Kostunica: figyelmeztetés a nemzetközi közösségnek

Orvosai vasárnap a hajnali órákig küzdöttek az életéért, de a golyó masszív koponya és agykárosodást okozott. Sztojiljkovics péntek óta kómában feküdt. Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök az öngyilkosságot "tragikus eseményként" jellemezte. A kiadatásokat ellenző jugoszláv elnök szerint ez "figyelmeztetés lehet az állandóan feltételeket állító nemzetközi közösségnek, amely folyton nyomás alatt tart minket".

Sztojiljkovicsot a hágai Nemzetközi Törvényszék Koszovóban 1998-99 folyamán elkövetett emberiség elleni bűntettekkel vádolja. Öngyilkossága előtt a még mindig parlamenti képviselő volt belügyminiszter búcsúlevelet is hagyott, ezt a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt képviselője olvasta fel a parlament előtt - írja a BBC.

Sztojiljkovics: Kostunica szétverte Jugoszláviát

Cselekedetemmel tiltakozásomat fejezem ki ennek a bábtestületnek az összes tagja ellen - írta Sztojiljkovics. Búcsúlevelében a volt belügyminiszter Jugoszlávia szétverésével és a "legnagyobb külső ellenség" támogatásával vádolta Gyingyics szerb kormányfőt és Kostunica jugoszláv elnököt. A hazafiak tudják, hogy álljanak bosszút értem - fejezte be levelét Sztojiljkovics.

Inkább megölik magukat

Sztojiljkovicshoz hasonlóan több háborús bűnös jelezte, hogy inkább, meghall, minthogy a Nemzetközi Törvényszék elé állítsák. Ilyen kijelentést tett Radovan Karadzsics, a bosznia szerb állam egykori elnöke is. Órákkal Sztojiljkovics öngyilkossága után pénteken Madridban felakasztotta magát Miodrag Kovacs, jelenlegi egészségügyi miniszter. A madridi szerb nagykövetség munkatársai szerint Kovacs magánéleti okokból végzett életével - írja a BBC.

Az elfogadott kiadatási törvény egyébként egy, a Szerbiát kormányzó koalíción belül megkötött kompromisszum eredménye. Hatálya csak azokra terjed ki, akiket a hágai Törvényszék már most gyanúsítottként kezel - ez megközelítőleg húsz embert jelent. A törvényt az alsóház kétharmados többséggel fogadta el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.