Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Hibáztak a szervezők a strasbourgi tragédiánál?

2001.07.09. 12:37
Elkerülhető lett volna a 11 áldozatot követelő péntek esti strasbourgi katasztrófa - értékelnek a hétfői francia lapok. Mint ismert, egy szabadtéri koncert során az orkánszerű szél kicsavart egy fát, amely rádőlt a zsúfolásig telt büfésátorra. A hatóságok az "események sorsszerű egybeesésére" hivatkoznak, sajtóvélemények szerint azonban a viharos szelet előre jelezte a meteorológiai szolgálat.
Az elmaradt óvintézkedéseket okolják a hétfői francia lapok a pénteki, 11 áldozatot követelő strasbourgi katasztrófa kapcsán a francia lapok. Mint ismert, egy szabadtéri koncerten az orkánszerű kicsavart egy hatalmas fát, amely a büfésátorra dőlt és maga alá temette az ott tartózkodókat.

Tízen a helyszínen életüket vesztették, egy áldozat a korházban halt bele sérüléseibe. A 85 sebesült közül 41-en hétfőn még mindig kórházban voltak, köztük 7 gyermek súlyos koponya-, mások gerincsérülésekkel. Az áldozatok hozzátartozói közül többen jelezték, hogy pert indítanak a rendezők ellen.

Bár a helyi hatóságok az "események sorsszerű egybeesésére" hivatkoznak, a Libération szerint elgondolkodtató, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése és a helyi prefektúra közleménye ellenére sem tettek

Este kilenckor a regionális meteorológia újabb vészjelzést közölt - itt már 100 kilométeres óránkénti szélről volt szó - ezt azonban a toulouse-i központú országos szolgálat nem továbbította. A "balsorsot" emlegeti a Météo-France észak-keleti regionális központja is, arra hivatkozva, hogy egész Elzászban csak kisebb károkat okozott a vihar, "ha nem lett volna ez a koncert, nem is beszélne róla senki".

A Le Figaro megszólaltatta a Météo France előjelzési illetékesét, aki szerint az országban még mindig kevesen veszik komolyan az időjárással kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.