Zalán
9 °C
19 °C

Straw: Az Irak elleni háború elkerülhető

2002.10.30. 11:52
Az Irak elleni háború nem elkerülhetetlen, amennyiben az ENSZ egy új, szigorú határozatban egyértelműen kötelezi Szaddám Huszein elnököt az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelésére - jelentette ki szerdán Jack Straw brit külügyminiszter. Eközben Washingtonba érkezett az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség feje is.
Straw a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a jelenlegi konfliktus békés úton is megoldható. Ehhez azonban az ENSZ-nek olyan határozatot kell hoznia Irak ügyében, amely megfelelő új hatáskört ad a nemzetközi fegyverzetellenőröknek munkájuk elvégzésére, a tömegpusztító fegyverek feltérképezésére és azok leszerelésére. A brit külügyminiszter szerint az Egyesült Államok - hasonlóan Nagy-Britanniához - nem akar mindenáron háborút. Ha nem így lenne, akkor George Bush amerikai elnök és Colin Powell külügyminiszter nem fordított volna oly sok időt és energiát az ENSZ-határozat megszületésére, mondta Straw.

Három BT-tag nem támogatja a tervezetet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt fekszik az a határozattervezet, amely kimondaná: a fegyverzetellenőrök munkájának akadályoztatása esetén Irak katonai válaszlépésre számíthat. A BT öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja közül Franciaország, Oroszország és Kína nem támogatja ezt a tervezetet, de Jack Straw szerint a felek közötti egyezkedések "lassan, de konstruktívan" haladnak előre, írta az AP. A Fehér Ház ugyanakkor sürgetné a tervezet elfogadását, mert szerintük "lassan kifutnak az időből. Kofi Annan ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy ő biztos abban, hogy a Biztonsági Tanács tagjai megegyezésre jutnak a szöveggel kapcsolatban, jelentette a CNN.

Blix Washingtonban

Washingtonba utazott Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, hogy tárgyaljon Dick Cheney amerikai alelnökkel, Powell külügyminiszterrel és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval. Az ellenőrök vezetőjével tart Mohammed El-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője is. Blix szerint szükséges, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon Irakra. Hozzátette: az ellenőrök csak akkor utaznak Irakba, ha munkájukhoz megkapják az ENSZ felhatalmazását.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.