Szabina
4 °C
12 °C

Léket vágtak a Kurszkon

2000.10.22. 17:34
Orosz és norvég búvárok vasárnap lyukat vágtak a Barents-tenger fenekén fekvő Kurszk atom-tengeralattjáró belső burkolatán, hogy néhány napon belül megkezdhessék a holttestek kiemelését.
A Kurksz atom-tengeralattjáró
A búvárok léket vágtak a Kurszk belső, megerősített burkolatán, hogy megbizonyosadjanak az atom-tengeralattjáró belsejében uralkodó biztonságos viszonyokról. A búvárok mintát vettek a hajó nyolcadik kamrájában lévő vízből, de nem találtak mérgező anyagokra, sugárzásra utaló nyomokat, az üzemanyag nem szivárog, túlnyomás sincs a kabinban.

A Regalia norvég tengeri úszótorony pénteken érkezett a katasztrófa színhelyére. A szombaton kezdett merülések során az orosz és norvég búvárokból álló csapat szombaton eltávolított egy nagyobb darabot, a hajó vékonyabb külső borításából. Vasárnap egy tíz centiméter átmérőjű lyukat vágtak a farokrész utolsó előtti részlegének falába.

A következő lépésben egy szélesebb lyukat vágnak, hogy a búvárok hétfőn bejuthassanak a hajótestbe. A fúrási munkálatokat főleg norvég búvárok végezték, de csak orosz búvárok úsznak be a szerencsétlenül járt Kurkszba.

A Barents-tengeren egyre erősödik a vihar, ezért orosz jelentések szerint a búvárok egyelőre várnak még azzal, hogy behatoljanak a Kurszk belsejébe, inkább az átjárók kivágásával lesznek elfoglalva, mert ezeket a munkálatokat erősebb hullámzás mellett is el lehet végezni.

Péntek óta tart a mentés
Az augusztus 12-én a Barents-tenger fenekére süllyedt hajó belsejéből 118 tengerész holttestét szeretnék kiemelni a búvárok. A jelentések szerint erre még néhány napot várni kell. A búvároknak több lyukat kell vágniuk a hajótestben, hogy a 154 méter hosszú tengeralattjáró összes részlegét felderítsék.

Az áldozatok hozzátartózói arra kérték Putyin elnököt, ne kockáztassa a búvárok életét a munkálatok siettetésével. A csapatokra több veszély leselkedik: amellett, hogy jéghideg és koromsötét vízben kell dolgozniuk, a hajó belsejében szétszóródott fémtömrelékek könnyen megsérthetik a védőöltözetüket.

Szakértők feltételezik, hogy legfeljebb a legénység harmadának maradványait lehet majd a felszínre hozni, mivel a hajó első harmada gyakorlatilag teljesen elpusztult. A Kurszk fedélzetén tartózkodó 118 tengerész a két robbanást követően életét vesztette, amely okaira máig nem adott kielégítő magyarázatot az orosz haditengerészet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!