Vilma
-7 °C
4 °C

Összefoglalónk: az amerikaiak bizonyítékot ígérnek bin Laden ellen

2001.09.24. 10:52
Az amerikaiak azt állítják, hogy meggyőző bizonyítékaik vannak arról: Oszama bin Laden áll a terrortámadások hátterében. Eközben a tálibok azt állítják, hogy a szaudi milliárdos már elhagyta Afganisztánt. Tálib katonai jelentések szerint vasárnap immár a második amerikai felderítőgépet lőtték le Afganisztán térségében. Az amerikai közvélemény újabb terrortámadásoktól tart.
Bizonyítékaink vannak arra, hogy a szeptember 11-i terrortámadások mögött a szaudi születésű milliárdos Oszama bin Laden áll - jelentette ki Colin Powell külügyminiszter, aki ígéretet tett arra, hogy ezeket néhány napon belül nyilvánosságra is hozzák - adta hírül a BBC. Eközben a tálibok azt állítják, hogy a szaudi születésű milliárdos már elhagyta Afganisztánt. Orosz titkosszolgálati jelentések szerint azonban még mindig az országban tartózkodik.

Újabb felderítőgépet lőttek le a tálibok?

A tálibok állítása szerint a pilóta nélküli felderítőgépet légvédelmük vasárnap lőtte le az észak-afganisztáni Szamangán tartományban, ugyanabban a térségben, az üzbég és a tádzsik határvidék közelében, ahol szombaton már eltaláltak egy robotrepülőt. Abdul Hanan Himat, a tálibok ellenőrzése alatt álló Bahtar hírügynökség vezetője közölte: egyelőre nem tudják, hogy melyik országhoz tartozott a vasárnap lelőtt légi jármű. Az Egyesült Államok az első kémrepülőgép lelövése után elismerte: elvesztette egyik felderítőgépét, de azt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a gépet lelőtték-e, mint azt a tálibok állítják.

A tálibellenes erők sikerei Afganisztánban

A tálibellenes Északi Szövetség katonai alakulatai az ország északi részében folytatták általános támadásukat, és megközelítették Mazari-Sarif városát. A szövetség hadműveleteit mind Oroszország, mind India támogatja. Az AP hírügynökségnek szerint az Északi Szövetség katonái megöltek 80 tálib fegyverest, és elfogtak mintegy 200 katonát. A tálibok szóvivője Kabulban megerősítette az üzbég hadvezérnek a harcok hevességéről szóló közlését, de azt állította, hogy az arcvonalon nem történt változás, az Északi Szövetség alakulatai nem tettek szert területi nyereségre.

A mohamedánok "nem ülnek ölbe tett kézzel"

Az iráni síita muzulmánok egy tekintélyes vezetője figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a mohamedánok "nem ülnek ölbe tett kézzel", ha fegyveres támadás ér egy muszlim országot. Makarem Sirazi ajatolláh elítélte nyilatkozatában az Afganisztán ellen készülő amerikai katonai támadást, és "ürügynek" minősítette a nemzetközi terrorizmus elleni harcra való hivatkozást.

Az amerikaiak újabb terrortámadásoktól tartanak

Az amerikaiak túlnyomó többsége újabb terrortámadásoktól tart - derült ki a Gallup Intézet által végzett felmérésből. Ennek eredménye alapján az amerikai polgárok kétharmada tartja könnyen lehetségesnek, hogy a közeli hetekben újabb terrorista merényletek célpontjává válik hazájuk. A megkérdezett több mint ezer személy 80 százaléka támogatta az Afganisztán ellen tervezett amerikai megtorló csapásokat, sőt háromnegyedük úgy vélekedett, hogy Irak ellen is fel kellene lépni katonai erővel - jelentette az AP.

Teljes készültségben a tádzsik hadsereg

A tádzsik hadsereget teljes harckészültségbe helyezték az Afganisztán körül kialakult feszültség miatt - jelentette be hétfőn az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai ország fegyveres erőinek egy tábornoka. A tádzsik fővárosban, Dusanbéban állomásozó orosz határőregységeket és az ottani orosz gépesített lövészhadosztályt szintén harckészültségbe helyezték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!