Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Egy túlélőt találtak a svájci földcsuszamlás alatt

2000.10.16. 15:20
Egy túlélőre bukkantak hétfőn a mentőegységek a svájci Gondo településen, egy holttestet is kiemeltek egy földcsuszamlás alól. Az özönvízszerű hétvégi esőzések miatt közel 10 ezer köbméter esőáztatta föld negyven méter szélességben szinte kettévágta a kisvárost.
A hétvégén az özönvízszerű esőzések Olaszországot, Franciaországot és Svájcot érintették. A leginkább érintett település a svájci-olasz határ mentén lévő Gondo volt, ahol közel 10 ezer köbméter földet mosott le a víz, és vágta ketté a falut, közel tíz házat is maga alá temetett. A katonaság szakértőiből és a lakosság segítőkész tagjaiból álló mentőcsoportok szombat óta speciálisan kiképzett kutyák segítségével keresik a tizenhárom eltűnt személyt.

'Hatalmas a természet pusztító ereje'

A mentőcsoport hétfőn egy túlélőre bukkant. A kétméteres föld alól sírást hallottak. A feltehetően női túlélő kiásása folyamatban van, reméljük, életben lesz, mire kikerül a föld alól - nyilatkozta a BBC-nek Markus Rieder, Valais kanton rendőrségi szóvivője.

Az esőzések után vasárnap újrakezdték a keresést, és egy férfi holttestére bukkantak. Svájcban összesen ketten haltak meg az esőzések miatt, Valais kantonból 1500 embert lakoltattak ki helikpoterek segítségével. A katasztrófa helyszínére látogató svájci elnök, Adolf Ogi szerint ,,hatalmas a természet pusztító ereje".

Európa-szerte esik az eső

Az esőzések több európai országot is érintett. Észak-Olaszországban tíz áldozata van a rossz időnek, Korzika szigetén egy ember halt meg, Nagy-Britanniából halálos áldozatról nem érkezett hír.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.