Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Népharag Skandináviában

2004.12.31. 10:33
A dél-ázsiai katasztrófa észak-európai túlélői, családjaik és segélyszervezeteik képviselői élesen bírálják országaik hatóságait, mivel a katasztrófa sújtotta területeken megkésve nyújtottak segítséget állampolgáraiknak.
Túl hosszú habozás, a szükséges segélyeszközök biztosításának elmulasztása, tájékoztatási zűrzavar jellemezte a hatóságok magatartását. A segélykérők gyakran nem találtak felelős személyeket az illető országok minisztériumaiban - szólnak a kritikák. A bírálatok legszámosabbak Svédországban. Göran Persson miniszterelnök szerint a svéd áldozatok végleges száma meghaladhatja az ezret is.

A svéd külügyminiszter színházban volt

A svéd sajtó értesülései szerint Laila Freivalds külügyminiszter-asszony a tragédia kibontakozásának napján, vasárnap este színházba ment, és hivatalában csak hétfő reggel jelent meg, amikor mintegy 20-30 ezer turista tartózkodott a hatalmas hullámok által elpusztított thaiföldi fürdőhelyeken.

A minisztérium négy nap alatt több ezer elektronikus üzenetet kapott, amelyekből áradt a harag és a felháborodás. "Mondjon le, szégyellem magamat, hogy svéd vagyok!" "Végtére még a háborúkban is gyorsabban kapnak a rászorulók segítséget, mint ettől a minisztériumtól béke idején!" - ilyen és hasonló üzenetek érkeztek.

"Általánosságban elmondható, hogy nagyon lassan és nem kielégítő módon reagáltunk" - jelentette ki Ann-Louise Eksborg, a rendkívüli helyzetek nemzeti ügynökségének főigazgatója, aki egyúttal azzal vádolta a kormányt, hogy megbízottai nem vettek részt az ügynökség által rendszeresen szervezett gyakorlatokon.

Persson miniszterelnök normálisnak nevezte, hogy a mostani kivételes körülmények között a svédek ilyen véleménynek adnak hangot. - Úgy vélem, joguk van arra, hogy megmondják, hogy késve reagáltunk - jelentette ki. A svéd kormány a közvélemény nyomására az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország segítségét kérte a svéd sérültek elszállításához.

Népharag Norvégiában is

Norvégiában, amelynek Ázsiában üdülő állampolgárai közül 21-en haltak meg, szintén vita támadt az állítólag megkésett hatósági reagálás miatt. Az Aftenposten című tekintélyes napilap szerint a katasztrófa körzetében tartózkodó turisták ismerősei és közeli rokonai hiába fordultak többször is a külügyminisztériumhoz, sohasem kaptak választ. Kjell Magne Bondevik norvég miniszterelnök kijelentette: megérti a hatóságokra zúduló haragot. Ezt a kritikát tudnunk kell elviselni.

Matti Varhanen finn miniszterelnöknek szintén hasonló bírálatokat kellett elviselnie. Azt mondta azonban, hogy kormánya gyorsan intézkedett, és együttműködött minden más érintett hivatallal.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.