Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Egy nem működő radar is közrejátszott a milánói szerencsétlenségben

2001.10.09. 15:16
A Cessna pilótájának hibája, a rossz idő és egy nem működő gurítóradar okozta a 118 áldozattal járó, hétfői milánói repülőgép-katasztrófát. A keddi olasz sajtó a repülőtéri hatóságok nemtörődömségét pellengérezi vezércikkeiben.

A SAS Koppenhágába tartó MD-87 típusú utasszállítója hétfőn a milánói Linate repülőtéren, 110 személlyel fedélzetén üzemanyaggal tele készült felszállni, mikor a sűrű ködben hirtelen elé került a szabálytalanul közlekedő Cessna. A svéd gép pilótája felszállás közben, amikor a gép orra már a levegőben volt, megpróbálta egy hirtelen manőverrel kikerülni a Cessnát, ám ez nem sikerült. Az MD-87-es, miután a Cessnával ütközött, elvesztette egyik motorját és egyik szárnyát, a füvön csúszva három repülőtéri épületet súrolt, majd egy csomagmegőrző-hangárba csapódott, majd kigyulladt.

Nem működött a gurítóradar

A gépeken utazó embereken túl négy, a csomagok szortírozásánál dolgozó alkalmazott is életét vesztette. A mentőcsapatok azonnal a helyszínre érkeztek, ám senkit sem sikerült kimenteni a lángoló gépekből.

Az utólagos vizsgálatok kiderítették, hogy a repülőtér gurítóradarja nem működött. A nem kötelező műszaki berendezés két éve létezett a Linate repülőtéren, ám adminisztratív okok miatt nem tudták azt üzembe helyezni. A földi mozgást figyelő berendezés a rossz látási viszonyok közt hasznos irányítóeszköz lehetett volna.

Az olasz sajtó megdöbbent

A keddi olasz sajtó megdöbbent azon a felfedezésen, hogy történelmük legszörnyűbb repülőbalesete elkerülhető lett volna, ha egy létező berendezés működik. A milánói Corriere della Sera a hatóságokat "tűrhetetlen gondatlansággal" vádolta meg. "Valakinek majd meg kell magyaráznia a szerencsétlen halottak fiainak, testvéreinek és barátainak, hogyan lehetett a Linate repülőteret két évig sorsára hagyni?" - írja a tekintélyes napilap. A vezércikkíró szerint a legrosszabb az egészben, hogy a repülések biztonságáért felelősek mindenkit hitegettek, hogy a radar csupán ideiglenesen üzemképtelen.

A cikkek keddi hangvételét az olasz belügyminiszter, Claudio Scajola hétfő esti nyilatkozata határozta meg: a miniszter szerint az ügyészség vizsgálatot indít a működésképtelen gurítóradar ügyében, és a büntetést ígért a felelősöknek.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.