Judit
-2 °C
8 °C

Szíriában bukkantak rá Szaddám vagyonára?

2003.10.13. 13:04
Nem működik kellően együtt az amerikaiakkal Szíria Huszein eltűnt vagyonának felkutatásában - írja a Time magazin. Az Egyesült Államok feltételezése szerint a diktátor hárommilliárd dollárt menekített szír állami bankokba. A pénzből az amerikaiak elleni terrortámadásokat finanszírozhatják.
Állami tulajdonú szír bankokba rejthetett mintegy hárommilliárd dollárt Szaddám Huszein - vélik a bukott diktátor vagyona után kutakodó amerikai illetékesek. A Time magazin értesülései szerint Washington most azt igyekszik kideríteni, nem szponzorálnak-e a pénzből amerikaiak elleni terrortámadásokat, illetve, hogy hozzáférhetnek-e a pénzhez a bukott rezsim támogatói.

Régi gyanú éledt újra

Az amerikaiak már az iraki rendszer bukása után úgy vélték, Huszein Szíriába menekíthette az iraki állami vagyont. Powell külügyminiszter már májusi látogatásán titokban a vagyon átadására szólította Szíriát - írja a Time. Az amerikai szakértők már akkor két állami tulajdonú bankot gyanúsnak neveztek, és számlaszámokat is megneveztek.

Szíria akkor ígéretet tett a számlák befagyasztására. Hivatalosan azonban tagadta, hogy iraki pénzek lennének az országban. Ennek ellenére az amerikaiak szerint a szír hatóságok "kevéssé" működnek együtt a banki átutalások felderítésére két hete Damaszkuszba érkezett amerikai pénzügyesekkel.

Szíria is aggódhat

Szíria egyébként Huszein diktatúrájának legnagyobb gazdasági partnere volt, a háborút megelőző években az ENSZ embargóját megsértve évi egymilliárd dollár értékben vásárolt olcsó iraki olajat. A háború alatt és után rohamosan romlott az Egyesült Államok és Szíria viszonya.

A helyzet azóta sem javult - jegyzi meg a Time. Példa erre, hogy Bush elnök a múlt héten nem ítélte el Izrael Damaszkusz közelében végrehajtott légi támadását. Az amerikai képviselőház pedig szerdán fogadott el rendeletet, mely Szíriát tömegpusztító fegyverek beszerzésével, a terrorizmus támogatásával és Libanon megszállásával vádolja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.