Salamon
7 °C
14 °C

Újabb 38 ezer név a szlovák netes ügynöklistán

2005.03.18. 17:56
Újabb 38 ezer nevet tett közzé pénteken az interneten a hírhedt csehszlovák államrendőrség, az StB aktáit dokumentáló szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN), ezzel azonban még nem maradéktalanul teljes az ügynökök és megfigyeltek névsora, mert nyárig még a Prágában nyilvántartottak névsorát is közzéteszik.

Az intézet az elmúlt hónapokban előbb az egykori kassai, majd a besztercebányai, pénteken pedig a pozsonyi kerület névjegyzékeit tette közé.

Az utóbbit mindennél nagyobb várakozások előzték meg, mert Pozsony, az egykori Csehszlovákia "második fővárosa" egyszersmind az StB fontos központja is volt, Szlovákia jelenlegi fővárosaként pedig a politikai élet központja. Ez már jó előre azt valószínűsítette, hogy a pénteken megjelenő pozsonyi listákon a jelenkori közélet szereplői közül is sokan megjelenhetnek.

Meciar is a listán van

Az ÚPN pénteken délelőttől hozzáférhető portálján már az első percektől igen nagy volt a "tolongás", délután pedig már lehetetlen volt feljutni a honlapra. Ján Langos, az intézet igazgatója sajtótájékoztatón jelentett be néhány adatot. Ezek közül a legfigyelemreméltóbb: a rendszerváltás első heteiben megsemmisített névjegyzékek döntő részét az intézet egyéb dokumentumokból rekonstruálni tudta, így megállapítást nyert, hogy Szlovákia rendszerváltás utáni belügyminisztere, később háromszoros miniszterelnöke, Vladimír Meciar, a parlamentben most ellenzéki pozícióban helyet foglaló Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke és parlamenti képviselője is a listán szerepel.

Langos nem tért ki arra, hogy a honlap tanúsága szerint Meciar "ellenséges személyként" van feltüntetve, jóllehet, a kilencvenes évek elején a sajtó évekig arról cikkezett, hogy Meciar "Doktor" fedőnév alatt ügynökként volt nyilvántartva, de belügyminiszterként állítólag eltüntette a személyét terhelő dokumentumokat.

Az MKP is érintett

Megerősítette viszont, hogy Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye jelenlegi érseke - kétszeresen is - ügynökként van bejegyezve: előbb "Spirituál" majd "Svatopluk" fedőnévvel.

Az ügynöklisták okán a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) első alelnöke, Duka Zólyomi Árpád is érintett. Az atomfizikus Duka Zólyomi a rendszerváltás előtt évekig a Szovjetunióban, a dubnai kutatóbázison dolgozott. A "Fyzik" (fizikus) fedőnévvel ügynökként szereplő szlovákiai magyar politikus jelenleg az Európa Parlament egyik szlovákiai képviselője az MKP színeiben.

Zólyomi kész lemondani

Pénteken, röviddel a listák közzététele után Bugár Béla összehívta a pártja elnökségét. Pokstaller Lívia, a párt szóvivője ezt követően arról tájékoztatta azt MTI-t, hogy Duka Zólyomi Árpád bejelentette: jóllehet nem volt ügynök, soha semmilyen idevágó iratot nem írt alá, tudatosan sosem működött együtt az StB-vel, de ennek ellenére kész lemondani pártfunkciójáról, ellenben képviselői helyét az Európa Parlamentben nem adja fel.

Az elnökség ezt elfogadta és döntött arról, hogy Bugár levélben szólítja fel a párt kerületi, járási és helyi szintű vezetőit: ha az "ügynökügyben érintettek, akkor ebből maguk kötelesek levonni a megfelelő következtetéseket." Az ügynökügyeket az MKP Országos Tanácsa áprilisban vitatja meg, amikor a testület várhatóan arról is dönt, hogy ha az ügynökügyek okán ez indokolt lenne, akkor májusra összehívják a párt rendkívüli kongresszusát.