Judit
-2 °C
8 °C

Kaszáék nem engednek a kettős állampolgárságból

2005.01.06. 22:30
Keveslik és fenntartásokkal fogadják a határon túli magyar politikai vezetők a magyar kormány javaslatait a határon túli magyarok helyzetének rendezésére, derült ki az MTI által megszólaltatott politikusok nyilatkozataiból, akik részt vesznek a Magyar Állandó Értekezlet határon túli tagszervezeteinek kétnapos szabadkai tanácskozásán.
A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által szervezett fórum a határon túli magyar politikai szervezetek első olyan közös tanácskozása, amelyen nem vesznek részt az anyaország képviselői. Kasza József, a VMSZ elnöke a december 5-i népszavazás "okozta helyzetből való kiútkeresést, és a határon kinnrekedtek nemzetpolitikai stratégiájának körvonalazását" jelölte meg a kétnapos konferencia céljaként.

Egyetértés körvonalazódik a találkozón résztvevő politikusok között arról, hogy a határon túli magyar politikai szervezetek külön fórumot hoznak létre erre a célra. "Ez a majdani fórum nem konkurenciája lesz a Máért-nek, és nem is helyettesítheti a Máért-et, de saját sorskérdéseinkről magyarországi gyámkodás nélkül kívánunk állást foglalni" - szögezte le Kasza József.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint a tanácskozást lezáró majdani nyilatkozat leglényegesebb eleme valószínűleg az az állásfoglalás lesz, hogy a résztvevők továbbra is ragaszkodnak a határon túli magyarok kettős állampolgárságához. Kovács úgy látja, hogy a tanácskozás résztvevői közül senki se tartja megfelelőnek a magyar miniszterelnök újabb javaslatait.

Megalakult a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Az anyaországon kívül tevékenykedő magyar politikai szervezeteket tömörítő fórum megalakításáról döntöttek csütörtökön szabadkai tanácskozásukon a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezeteinek vezetői.

A szabadkai "kis Máért" résztvevői késő éjszakába nyúló, zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon konszenzussal hoztak döntést a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma (HTMSZF) nevű szervezet megalapításáról, amely a szabadkai értekezletre meghívott szervezetekből jön létre.

A HTMSZF évente kétszer fog ülésezni, a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek képviselői szavazati joggal fognak rendelkezni benne, az anyaországgal nem határos nyugat-európai, illetve tengeren túli magyar szervezetek képviselői megfigyelői státust kapnak. A szervezet összejövetelein az anyaországon kívül élő magyar közösségek, illetve a magyar nemzet egészének közös ügyeit, a létfontosságú nemzetstratégiai kérdéseket fogják megvitatni.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.