Árpád
7 °C
21 °C

'Majd a zöldhatáron megyünk át'

2004.12.06. 15:32
A népszavazás másnapján az Index tudósítói ellátogattak a szabadkai főkonzulátus elé, ahol hosszú sor állt a magyarországi beutazáshoz szükséges vízumért. Később beleütköztek a képzett munkaerő elszívásának akut problémájába, amiről eszükbe jutott, éjszaka azt tanácsolták nekik, inkább jöttek volna öt évvel ezelőtt.

Fele akkora a sor a szabadkai magyar főkonzulátus előtt, mint általában. Nem az érvénytelen népszavazás vette el a vajdasági magyarok kedvét a vízumtól, hanem az eső. "A trafikig szokott állni a sor, az négy óra álldogálást jelent biztosan" - válaszolja érdeklődésünkre egy idősebb úr a sor végén.

"Amúgy mi jól megvagyunk - magunkban" - feleli egy másik sorbanálló tréfálkozva, amikor arról kérdezzük, mit szólnak a vasárnapi eredménytelen népszavazáshoz. "A politika elvitte az egészet. Nem a szegény paraszt a hibás. Ha nekem azt mondják, nem lesz nyugdíjemelés, én se szavaztam volna meg" - fordul felénk egy idősebb hölgy, majd beáll ismét a sorba.

Majd a zöldhatáron


Klikk a képre!

Egy éve még nem volt nehéz beutazni Magyarországra különösebb papírmunka nélkül - igaz, több órás sorbanállással - meg lehetett szerezni az egyéves beutazási vízumot. A 2007-es schengeni rendszer bevezetésének közeledtével azonban egyre több papírt kérnek.

"Igazolni kell, hogy van-e itt munkahelye, nyugdíja az illetőnek, ha nincs, akkor meghívólevél kell" - kezdi sorolni egy néni, majd több oldalról folytatják a sort. Igazán azon hökkenünk meg, amikor egy magyarországi temető látogatásához "a sírhely létét és a rokonsági fokot igazoló dokumentumot" kell felmutatni.

"Azt nézik, hogy ott tudsz-e maradni. A fiatalok például nem kapják meg." Kicsit olyan érzésünk van, mintha a budapesti amerikai nagykövetség előtt riportoznánk a vízumkérelmezőkkel.

"Majd a zöldhatáron megyünk át. De akkor már mindannyian" - viccelődik egyik beszélgetőpartnerünk, amikor megkérdezzük, mi lesz, ha életbe lép a schengeni rendszer. Mentő kérdésként a magyarigazolvánnyal hozakodunk elő. "Na, azzal meg kitörölhetjük. Nem jó az semmire" - érkezik a válasz.

"Nincs mozgás"

Az Antiquarium Caféban később folytatjuk a diskurzust kalauzunkkal, Maráci Lászlóval, a szabadkai Ifjúsági Központ igazgatójával. "Ellaposodik a közösség, mert nincs természetes kommunikáció a külvilággal, nincs mozgás, nem tudjuk követni a trendeket - összegez a fiatalok munkahelyszerzési lehetőségeit jól ismerő Maráci - Sajnos mindenki, aki már valami nevet szerzett magának, elmegy innen Pestre vagy tovább. Magyarország és a többi uniós ország egyszerűen elszippantja a szakembereket."

Erről aztán eszünkbe jut a vasárnap éjszaka a Trubadúr nevű mulatóban, ahol még hajnali háromkor is "domestic hungarian jazz" szólt, ahogy alkalmi belgrádi ismerősünk, Dejan fogalmazott. Az Index riportereinek dagadó lelkesedését ("Ha Pesten ilyen zenét játszanak valami helyen, a bor decije biztosan ezer forintba kerül") végül a szobrász Daniela lohasztja le: "Öt évvel ezelőtt kellett volna jönnetek. Akkor volt itt élet igazán." Mindegy, vigasztalódunk, mi mindig öt év késéssel érünk mindenhova.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.