Ágnes
-13 °C
0 °C

A kettős állampolgárságról egyeztetnek Szabadkán

2005.01.04. 15:30
A Magyar Állandó Értekezlet határon túli tagszervezeteinek részvételével kezdődik csütörtökön Szabadkán az a találkozó, ahol a kettős állampolgárságról szóló eredménytelen népszavazás utáni helyzetet elemzik. Kezdeményezik a Magyar Állandó Értekezlet újbóli összehívását, mert a kisebbségi magyar politikusok szerint a kormány a Szülőföld-programmal kapcsolatban eddig semmilyen javaslattal nem állt elő.
"Tenni kell valamit. Ha nem vigyázunk, egyenként ütnek bennünket agyon." Tamási Áron harcias sorait vették mottóul a szabadkai kezdeményezés platformjához a határon túli magyar vezetők. Kasza József csütörtökre és péntekre hívta össze a kisebbségi magyar vezetőket, hogy megvitassák a kettős állampolgárságról szóló eredménytelen magyarországi népszavazás után kialakult helyzetet.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Index kérdésére szűkszavúan csak annyit mondott a várható fejleményekről, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó konkrét javaslatnál "sokkal többről" lesz szó a délvidéki városban. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke sem volt hajlandó többet elárulni a tanácskozás előtt a Magyar Szó című újvidéki napilapnak.


Sor a szabadkai magyar konzulátus előtt
Klikk a képre!

Vörös posztó a kettős állampolgárság

"Nem lépünk fel kezdeményezőként, mivel kis létszámú magyarság a mienk és az ukrajnai törvények továbbra sem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot" - mondta az Indexnek Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke, aki szerint a magyarországi népszavazás eredménye után nem érdemes reménykedni.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki győzelmet hozó ukrajnai választás után sem lehetséges a kettős állampolgárság napirendre tűzése, Kovács így válaszolt: "A kijevi tüntetéssorozat napjaiban a kelet-ukrajnai oroszok körében felerősödtek az elszakadási törekvések, így mára a kettős állampolgárság azonos megítélés alá esik a föderalizmussal és a szeparatizmussal, vagyis vörös posztó egy átlagos ukrán szemében."

Szorgalmazzák az újabb MÁÉRT-et

A szabadkai találkozó résztvevői várhatóan kezdeményeznek egy állandó határon túli fórumot, mivel eddig még olyan találkozó nem volt, ahol a kisebbségi magyar vezetők a magyar kormány bábáskodása nélkül vitathatták volna meg közös dolgaikat.

A határon túli magyar politikusok körében egyébként általános vélemény, hogy a Hiller István MSZP-elnök, kultuszminiszter által meghirdetett Szülőföld-program a kampány része volt és december 5-e óta a kormány semmilyen javaslattal nem állt elő, ezért szorgalmazzák a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) újbóli összehívását. Az utolsó, novemberi MÁÉRT példátlan módon közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget, mert a népszavazáson nem szavazatra buzdító kormány és a hazai kormánypártok nem tudtak megegyezni az azonos álláspontot képviselő magyarországi ellenzékkel és határon túli pártokkal.

A szabadkai találkozó csütörtökön három óra órakor kezdődik és pénteken félegykor zárónyilatkozat elfogadásával zárul.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!