Salamon
7 °C
13 °C

Szaddám nem Mohamed leszármazottja többé

2003.12.18. 10:46
Törölték Szaddám Huszein nevét Mohamed prófétautódainak névsorából. A i. sz. 830 óta vezetett családfát az elűzött iraki diktátor genealógusaival hamisítatta meg.
Hivatalosan törölték Szaddám Huszein volt iraki elnököt Mohamed próféta utódainak névsorából - így határozott szerdán az illetékes családfakutató társaság, az Asraf.

Meghamisíttatta

A hatalmától megfosztott, és jelenleg amerikai fogságban lévő diktátor családfa-hamisítás révén bitorolta az iszlám vallásalapító leszármazottjaihoz való tartozást, és az ezzel járó megtisztelő Szajjid címet - nyilatkozott Serif Nadzseh Mohamed Haszan al-Faham al-Aaradzsi, az intézmény elnöke.

Szaddám-ellenes tüntetők követelik, hogy a volt elnököt Bagdadban állítsák bíróság elé
fotó: EPA (december 16.)

"Szaddám arra kényszerítette a származástannal foglalkozó tudósokat, hogy hamisítsák meg családfáját, és igazolják a prófétától való állítólagos leszármazását" - mondta a társaság vezetője. Szavai szerint csak kevés megbízható genealógus tagadta meg, hogy részt vegyen ebben.

Mérvadó az Asraf

Az Asrafot még 830-ban, az abesszin uralom idején alapították. Tekintélyét és illetékességét mind a szunniták, mind pedig a síiták elismerik.

Több arab dinasztia, elsősorban a hásimiták (akik Jordániában még mai is uralkodnak, Irakban pedig 1958-ig voltak a trónon) a prófétától származtatják magukat, Mohamed Fatima nevű lányán keresztül.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.