Emőke
8 °C
19 °C

Magyarokat is olajjal fizetett Szaddám?

2004.01.28. 22:02
Olajjal fizette ki politikai támogatóit Szaddám Huszein- írta hétvégi összeállításában az al-Mada című független bagdadi lap. A listán 44 ország különféle beosztású politikusai szerepelnek, az AFP bagdadi tudósítása szerint a dollármilliókból magyarországi személyek is részesültek. Az iraki kormányzótanács szerint a lista hiteles.
Hitelesnek tekinthető az a 270 nevet tartalmazó lista, amely azoknak a külföldi politikusoknak, képviselőknek, vállalkozásoknak, szervezeteknek a nevét tartalmazza, akik olajban fizetett busás hálapénzt kaptak a volt iraki diktátortól a rezsimnek nyújtott politikai támogatásért az Irakot sújtó olajembargó idején - írta szerdai számában a Le Monde. A vezető francia sajtóorgánum kérdésére Abdesz-Szaheb Szalmán Kutb, az iraki olajipari minisztérium államtitkára megerősítette: az al-Mada független bagdadi lap hét végi számában közzétett névsor 1999-es szerződésekben van rögzítve, a dokumentumok valódiságához nem fér kétség. Az AFP francia hírügynökség bagdadi tudósítása szerint a listán 44 olyan ország szerepel, amelynek egyes politikusai részesedtek Szaddám Huszein olajban fizetett hálapénzéből. Ezen a listán szerepel Magyarország is.

Az iraki kormányzótanács ezek birtokában nemzetközi jogi eljárás keretében akar keresetet benyújtani a szerződések haszonélvezői ellen, hogy visszaszerezze az olajban kifizetett dollármilliókat, melyek az iraki nép jogos tulajdonát képezik. A Le Monde emlékeztet arra, hogy a SOMO (iraki állami olajipari szervezet) székházát Bagdad amerikai bevétele után, tavaly tavasszal teljesen kifosztották, s elteszi a megválaszolatlan kérdést: hogy kerültek a hivatkozott dokumentumok az al-Mada birtokába.

Cáfolatok
Szlovák források szerint az egykori Szlovákia Kommunista Pártja is szerepelt azok között, akiket Szaddám Huszein annak idején a rendszere iránti lojalitást viszonozva tetemes mennyiségű olajjal ajándékozott meg. Pozsonyban egyelőre nincs bizonyíték - írja az MTI. Eduard Kukan külügyminiszter elmondta, Szlovákia iraki nagykövetségén és az Interpol lyoni központján keresztül már megtették a hír hitelességének igazolását célzó lépést, de választ egyelőre nem kaptak. Vlagyimir Zsirinovszkij orosz ultranacionalista politikus szintén tagadta az al-Mada című iraki lap értesüléseit. A Társaság az osztrák-arab kapcsolatokért nevű bécsi humanitárius szervezet is cáfolta, hogy olajat kapott volna ajándékba Szaddám Huszein elnöktől.
A bagdadi lap egy teljes oldalon sorolta fel a szerződésekben feltüntetett korrumpált személyeket és országokat. Szerepel köztük két hivatalban lévő külföldi kormányfő és külügyminiszter, államfők és miniszterek családtagjai, számos nyugati politikus, köztük 11 francia. A kedvezményezett országok között a többség arab állam, de rajta van a listán Dél-Afrika, Ausztrália, Brazília, Bulgária, Fehéroroszország, Kanada, Kína, Spanyolország, Románia, Törökország Ukrajna és Jugoszlávia is.

A franciák közül a legismertebb Charles Pasqua, aki 1986-1995 között két párizsi kormányban is belügyminiszteri tisztet töltött be. A politikus kedden kategorikusan tagadta, hogy bármilyen összeget kapott volna Szaddám Huszeintől; neve 12 millió hordós olajszerződésen szerepel. Franciaország volt római és ENSZ-nagykövete, Bernard Mérimée is ott van a sorban az Adax céggel, valamint a francia-arab baráti társasággal egyetemben.

A jutalmazottak között található Nasszer néhai egyiptomi elnök fia, a libanoni államfő, Emile Lahud és a szíriai védelmi miniszter fia, Megawati Sukarnoputri indonéz elnök lánya, aki jelenleg miniszterelnök, valamint az ultranacionalista orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij. Az utóbbi 79,2 millió olajhordós honoráriuma az egyik legnagyobb összeg a listán. A Szaddám-rezsim "barátai" között volt - a felsorolás szerint - az orosz ortodox egyház és az Orosz Kommunista Párt is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.