Judit
3 °C
6 °C

Megérkezett a kontinensre a száj- és körömfájás

2001.03.13. 14:39
A francia mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy ötvenezer marha leölésével sem sikerült megakadályozni a betegség bejutását az országba: hat állat esetében már megerősítették a kór diagnózisát. Olaszországban több száz marha szervezetében találtak antitesteket. Nagy-Britanniában már a hadsereget is felkérték, hogy segítsen a járvány megfékezésében. Magyarországon nem szigorítják az eddig hozott óvintézkedéseket.
A Mayenne közelében található farm az első, ahol a kontinensen beteg állatokat találtak, bár a gyanú korábban Belgiumban is felmerült, miután antitesteket találtak több állat szervezetében. A beteg állatok csordája egy olyan farm közelében élt, ahol korábban Nagy-Britanniából importált (azóta leölt) birkákat tartottak. A beteg marhákat és a teljes csordát leölték.

Jean Glavany, mezőgazdasági miniszter szerint a most talált beteg állatok igazolják a korábbi, igen szigorú intézkedéseket. A járvány átterjedését azért nem sikerült még így sem megállítani, mert a vírust madarak vagy akár a szél is tovább viheti - mondta a miniszter.

Mesterlövészek lövik ki a kóbor állatokat

Nagy-Britanniában eközben 188-ra emelkedett a megerősített esetek száma, és már a hadsereget is felkérték, hogy segítsen a járvány megfékezésében. Előfordulhat, hogy a fertőzött területekre mesterlövészeket küldenek, hogy a nyílt területen kóborló állatokat kilőjék - bár a mezőgazdasági miniszter saját bevallása szerint szeretné ezt elkerülni.

Olaszországban 390, Franciaországból importált marha szervezetében találtak antitesteket. A betegség jelenlétét további vizsgálatokkal erősíthetik vagy cáfolhatják meg. Németországban egy szászországi farmon a vizsgálatok nem igazolták azt a korábbi gyanút, hogy 99 borjú száj- és körömfájásban szenved.

Magyarországon nem vezetnek be újabb intézkedéseket

A franciaországi esetek miatt az illetékes szervek nem tervezik újabb intézkedések bevezetését - mondta az Indexnek Szelezsán György alezredes, a VPOP határügyi és ügyeleti főosztályának főosztályvezető-helyettese. A védekezést nem kell megerősíteni, mert már az eredeti utasítás is úgy szólt, hogy a húsáruk importstopját nem csak a Nagy-Britanniából származó, hanem minden uniós termékre ki kell terjeszteni.

Szlovákia is lezárta a határait

Szlovákiába hétfő éjféltől tilos húskészítményt bevinni. A zárlat alól csak a járvány szempontjából veszélytelen baromfihús kivétel. A teljes körű védekezés miatt Szlovákia a magyar húst sem engedi be. A korlátozásokat még a tranzitra is kiterjesztették, tehát a más célállomással jelölt hússzállítmányok sem kapnak belépési engedélyt az ország területére. A blokádot március 27-ig biztosan fenntartják.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!