Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A valódi támadás még csak most következik

2003.03.20. 13:25
Bár az amerikaiak hajnali támadásukkal nem likvidálták Huszeint, jelentősen demoralizálhatták az irakiakat - véli a BBC szakírója. Bár az Egyesült Államok eredetileg elsöprő légi offenzívát tervezett, a pszichológiai hadviselés módszereit is alkalmazó taktika elérheti a rezsim belső felbomlását.
Előzetes terveivel ellentétben nem elsőprő erejű légitámadás-sorozattal, hanem egy precíziós támadással kezdte meg Irak elleni háborúját az Egyesült Államok. A BBC stratégiai elemzője szerint mindez arra utal, hogy a hajnali akció csak megelőző támadás volt, az offenzíva tényleges kezdete még várat magára.

Demoralizáló támadás

A Huszein likvidálására indított akció a BBC elemzője szerint nagyrészt rögtönzött lehetett, bár egyes elemeit valószínűleg előre megtervezték. Bár a támadás sikertelen volt, mindenképpen demoralizáló hatású lehetett. Mindez bele is illeszthető az amerikai katonai stratégiába, mely a hagyományos hadviselés mellett egyre gyakrabban használ pszichológiai eszközöket is.

Belülről bomlasztók

Erre utal az elmúlt napokban ledobott több millió röpcédula is, melyeken a megadás feltételeiről és a támadások elkerülésének lehetőségéről tájékoztatják az irakiakat. A BBC szakírója szerint a két hadviselés ötvözésének célja az iraki rezsim belső bomlásának felgyorsítása.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.