Vilma
-7 °C
4 °C

Bagdadban landolt az eltérített szaúdi gép

2000.10.14. 22:52
Őriztben vannak a Bagdadban landolt szaúdi gép eltérítői. A Dzsidda és London között közlekedő járatot, 111 utassal a fedélzetén négy szaúdi férfi térítette el szombat délután. A Boeing 777 utasai kiszabadultak.
A szaúd-arábiai légitársaság Dzsiddából Londonba tartó gépe szombaton délután szállt fel 95 utassal és a 16 főnyi személyzettel a fedélzetén. A Boeing 777-esen 40 brit, 15-15 pakisztáni és szaúdi, négy dél-afrikai, négy jemeni, két kenyai és egy amerikai állampolgár utazott.

A gép személyzete az egyiptomi repülésirányításnak jelezte, hogy gépeltérítők vannak a gépen, akik azzal fenyegetőznek, hogy a náluk lévő a TNT-vel felrobbantják a gépet, amennyiben nem veszi az irányt Irak felé. Ekkor a pilóta kérte az egyiptomi irányító központot, hogy kérjenek engedélyt a szíriai hatóságoktól az átrepülésre. Ezután több forrás arról tudósított, hogy a gép leszállt Damaszkuszban.

A Boeing landolása a szír fővárosban azonban az utolsó pillanatban meghiúsult, a gépeltérítők ugyanis az utolsó pillanatban megváltoztatták szándékukat. Ezt követően vette a gép az irányt Bagdad felé. Az ENSZ-szankciók sújtotta Irakba egyébként nem repülhet be repülőgép. A szaúdi társaság gépe helyi idő szerint háromnegyed nyolckor landolt.

Egyes értesülések szerint a gépen volt a szaúdi királyi családtagja is. A gépeltérítők - iraki hivatalos közlés szerint négy szaúdi és egy etióp férfi - valószínűleg Dzsiddában szálltak fel a gépre, ahol különösen szigorú a biztonsági ellenőrzés. A szaúdi ellenzék londoni vezetője azt mondta, hogy személyes vagy uralkodói kapcsolatokkal rendelkezők sokszor átjutnak az ellenőrzésen.

A gép eltérítőit bagdadi idő szerint szombaton éjszaka őriztbe vették, a Boeing 777 utasai pedig sértetlenül kiszabadultak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.