Elemér
5 °C
16 °C

Szerb diákok támadtak meg magyar fiatalokat

2005.05.30. 08:49
Palicson szerb gimnazisták támadtak meg magyar fiatalokat - írja hétfőn a Magyar Szó című újvidéki napilap. A verekedés előtt egy szerb lány azt kiabálta a magyar csoportnak, hogy tűnjenek innen, mert ez Szerbia. Az eset abban a vendéglőben történt, amelyben néhány nappal ezelőtt Szili Katalin és Predrag Markovics szerb parlamenti elnök szerb és magyar fiatalok számára toleranciatábort nyitott meg.
A lap szerint szombaton a palicsi kisvendéglőben ünnepelték egy szabadkai gimnázium végzősei az iskola végét. A magyar fiatalok a vendéglő közelében egy padon üldögéltek, amikor egy szerb gimnazista lány meghallotta, hogy magyarul beszélnek, és kiabálni kezdett, hogy tűnjenek innen, ez Szerbia. A fiatalok azt válaszolták, ez Vajdaság. A lányt elrángatták barátnői, de később visszatért két szerb fiú, vélhetően a kérdéses lány osztálytársai.

"A magyar fiatalok előre megbeszélték, hogy semmiképpen sem válaszolnak a provokációra. Pedig provokálták őket: sörösüvegeket dobáltak feléjük. Szerencsére senkit sem találtak el. Az egyik szerb fiú mégis azzal az ürüggyel, hogy miért mosolyog rá az egyik fiú, pofon csapta az egyik magyar egyetemistát. A másik magyar fiú barátja védelmére kelt, de rövidesen őt is helybenhagyták. A földre teperték, megrugdosták, amikor pedig felállt egy sörösüveggel majdnem a szemét ütötték ki. Amikor látták, mennyire vérzik a fiú, elmenekültek" - írja a Magyar Szó.

"Szidták a magyar anyánkat"

Hogy volt-e nemzeti színezte ennek az incidensnek, az egyik sértett a következőket mondta: "Annyi bizonyos, hogy lány, aki odajött hozzánk, azt mondta tűnjünk innen, menjünk Magyarországra, ez itt Szerbia, aztán pedig amikor a fiúk odajöttek, nagyon durván szidták a magyar anyánkat". A magyar fiatalok kihívták a rendőröket és megmutatták nekik az elkövetőket. Jegyzőkönyv készült az esetről, a kihallgatások hétfőn kezdődnek.

Ide tartozik, hogy a szóban forgó palicsi vendéglőben nyitotta meg négy nappal korábban, szerdán Szili Katalin magyar és Predrag Markovics szerb parlamenti elnök a "toleranciatábort" szerb és magyar fiatalok számára. Egy nappal korábban ugyanott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök költötte el ebédjét vajdasági magyar politikai vezetők társaságában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.