Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Nacionalista győzelem a szerb elnökválasztáson

2004.06.13. 21:13
Szerbia szavazásra jogosult polgárai vasárnap negyedszer rugaszkodtak neki, hogy megválasszák a köztársaság elnökét. A vártnál kevesebben voksoltak; két hét múlva két ellenzéki elnökjelölt mérkőzik egymással.
A szavazóhelyiségeket reggel hét órakor nyitották meg, majd este nyolc órakor zárták be. A választásokat megfigyelő civil szervezet, a CESID szerint Szerbiában rendben, komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlott a szavazás. A Dél-Szerbiában élő albánok ezúttal is bojkottálták a választást. A köztársaság közel 6,5 millió szavazásra jogosult polgára tizenöt elnökjelölt közül választhatott. A választás egyik újdonsága, hogy most először szavazhattak a külföldön tartózkodók is. A teljes érdektelenség miatt Magyarországon nem volt voksolás.

Az ultranacionalista jelölt nyert

Igazolta a papírformát a vasárnap negyedszer tartott szerbiai elnökválasztás első fordulója: nem hivatalos végeredmények szerint Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese győzött, akinek két hét múlva az ugyancsak ellenzéki Demokrata Párt (DS) jelöltjével, Boris Tadiccsal kell megmérkőznie. A mostani eredményekből ítélve Tadicnak igen jó esélye van a győzelemre, s nyugati elemzők ugyanolyan forgatókönyvet várnak, mint amilyen a legutóbbi francia elnökválasztáson játszódott le. Szerbiában azonban némiképp más a helyzet: az állandó szavazásoktól és a demokraták folytonos egymás közti acsarkodásától megcsömörlött, sanyarú helyzetük javulását hiába váró polgároktól nagy aktivitás nem várható, bármennyire is a demokrata oldalnak szurkolnak.

A köztársasági választási bizottság (RIK) hivatalos adatai szerint a részvételi arány 45 százalékos volt - az alacsony részvétel az ultranacionalista jelöltnek kedvezett. A héten közzétett közvélemény-kutatások Nikolic 28-29 százalékos győzelmét jósolták 52 százalékot meghaladó részvétel mellett. A választásokat felügyelő belgrádi székhelyű civil szervezet, a CESID végleges eredményei szerint az ultranacionalista Nikolic a szavazatok 30,1 százalékával nyert, míg Tadic a voksok 27,3 százalékával második lett. Bogoljub Karic, a BK vállalatbirodalom elnöke a voksok 19,3 százalékával lett a harmadik, s a kormánykoalíció jelöltje, Dragan Marsicanin, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) alelnöke lecsúszott a negyedik helyre, mindössze 13,3 százalékot kapott.

Az eredmény kilátástalan helyzetbe sodorhatja a száz napos kormányt

Nikolic és Tadic továbbjutása, illetve Marsicanin kudarca kellemetlen, mi több, kilátástalan helyzetbe hozhatja a fennállásának századik napját nyugtázó kormányt. A választási eredmény egyfajta lesújtó minősítése a milosevici szocialisták külső támogatásával működő kisebbségi kabinet eddigi munkájának. A gondot igazából az jelenti, hogy két kormánypárt - a G17 Plus és a Szerb Megújhodási Mozgalom - is jelezte, hogy kilép a kabinetből Nikolic győzelme esetén. Ha viszont Tadicot választanák meg elnöknek, annak nem örülne DSS, mivel nem fűlik a foga ahhoz, hogy "társbérletben" éljen a vele rivális DS elnökével, s inkább hajlana az előre hozott választás kiírásához.

Kevés érdeklődő

Szerbiának 2002. végéig volt "rendes" köztársasági elnöke, a koszovói háborús bűntényekkel vádolt Milan Milutinovic személyében, aki nem sokkal mandátuma lejárta után önként feladta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Kevesebb mint két év leforgása alatt háromszor tartottak elnökválasztást, de mindegyik kudarcba fulladt, mivel a részvételi arány nem érte el az ötven százalékot. Ezúttal azonban ilyen félelmek nincsenek, mert a parlament februárban törölte a választójogi törvényből az ötven százalékos küszöbre vonatkozó cikkelyt. Az első nem hivatalos részeredmények már az urnák zárása után két órával, 22 óra körül várhatók.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.