Miklós
-7 °C
2 °C

Állami kézen a szerb ellenzék tévécsatornája

2000.05.17. 15:22
Rendőri erőkkel foglaltatta el a belgrádi kormányzat az ellenzéki Studio B nevű tévécsatornát. A legfontosabb ellenzéki médiumnak számító adó vezetői szerint a lépés a szerb független média megsemmisítésére irányult. A Studio B-t a belgrádi városi önkormányzat tartotta fenn, melyet jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt, a Vuk Draskovic vezette Szerb Megújhodási Mozgalom irányít. A lépést a Magyar Külügyminisztérium nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte. A Magyar külügyminiszter csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol részt vesz a szerbiai független sajtóról tartandó megbeszélésen.
Vuk Draskovic
Szerb Megújhodási Mozgalom vezetője
Terrorista-ellenes rendőrségi erőkkel rohanta le és foglalta el a Szerb kormány az ellenzéki Studio B nevű rádió és televíziócsatornát. A Studio B a legfontosabb ellenzéki médiumnak számított Szerbiában, ahol a kormányzat szerdai lépése előtt korábban többször szándékosan zavarták a hatalom visszaéléseit és túlkapásait rendszeresen nyilvánosságra hozó adó frekvenciáit. A radikális kormányzati akciót megelőzően többször róttak ki nagyösszegű bírságokat és büntetéseket a médiumra.

A magyar külügy elítéli a szerb rendőrség lépését

A Magyar Külügyminisztérium nyilatkozatában a leghatározottabban elítéli a szerb rendőrség szerdai lépését, amikor elfoglalta a belgrádi Studio B nevű tévéadót, és az ahhoz tartozó B292 elnevezésű rádióállomást. A nyilatkozat szerint Jugoszláviában aggasztó mértékban sokasodnak a hatalom erőszakos fellépései a szerbiai demokratikus erőkkel és a független médiával szemben. a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság durva lábbal tiprását jelenti, hogy a belgrádi rendőrség hallgatásra kényszerítette a szabad szerbiai sajtó meghatározó intézményeit. A külügyi tárca elítéli a terrorizmus minden megnyilvánulását, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy Bosko Perosevic vajdasági kormányfő meggyilkolását Belgrád a demokratikus szerb ellenzékkel szembeni fellépésre próbálja felhasználni.- derül ki a Külügyminisztérium nyilatkozatából. Martonyi János Magyar külügyminiszter csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol Javier Solana, az Európai Bizottság közös kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja meghívására részt vesz a szerbiai független sajtó támogatásával kapcsolatos kérdésekről tartandó megbeszélésen.

A bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) sajtófelelőse, Freimut Duve szerint a Szerb állam lépése ,,arra irányult, hogy teljesen megsemmisítse Szerbiában a független médiát". A sajtószóvivő kijelentette: "Szerbiában olyan személyek birtokolják a hatalmat, akik nemcsak a koszovói háborúban követtek el súlyos bűnöket, hanem saját polgáraik ellen is, amikor megfosztották őket attól a joguktól, hogy, hogy a kabinet szaván kívül máshonnan is szerezzenek információt."

Dragan Kojedinovic, a Studio B főszerkesztője a Reutersnek elmondta, hogy két kisebb, a televízió keretein belül működő belgrádi rádióállomást is bezárattak a kormány emberei. Kojedinovic szerint a hatóságoknak semmi reális alapjuk nem lehetett arra, hogy fegyveres erőkkel vessenek véget a televízió adásának. ,,A Studio B nem tett mást, mint tudósította az embereket - többek között politikáról.

A Studio B-t a belgrádi városi önkormányzat tartotta fenn, melyet jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt, a Vuk Draskovic vezette Szerb Megújhodási Mozgalom irányít.

Szerbiában gyakorlatilag folyamatosak az ellenzéki tüntetések a háborús bűnök elkövetésével is vádolt kormányzat ellen. Draskovic-párti ellenzéki politikusok szerint a kormány szerdai lépése tovább izzítja a már amúgy is puskaporos levegőt Szerbiában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.