Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Szlovákellenes vandalizmus Békéscsabán

2001.03.26. 18:45
Nemcsak a békéscsabai Szlovák Kultúra Házát, de a helyi szlovák iskola falát is ultranacionalista és uszító szövegekkel csúfították el ismeretlen tettesek a hétvégén. Magyarországi és szlovákiai szervezetek egyaránt elítélték az esetet. Szlovákia országos rendőrfőkapitánya pedig bejelentette, hogy a jövőben külön rendőrök foglalkoznak majd a hasonló bűncselekményekkel.
Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házának falára szombaton hajnalban ismeretlenek öles betűkkel kék és vörös színű, 40-50 cm betűmagasságú uszító szöveget írtak, és obszcén ábrákat rajzoltak. Ugyanekkor a szlovák intézmény előtti Kossuth téren, az egykori kisvasúti állomás épületében működő virágbolt falát, és a szlovák iskola kerítését is összefirkálták. Egy gyulai házra is uszító feliratok kerültek.

A vandalizmust mind a Békés Megyei Önkormányzat, mind a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal is elítélte. A tiltakozáshoz csatlakozott több más szervezet is: a Békéscsabai Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, a Csabai Szlovákok Szervezete, a Békéscsabai Szlovák Gimnázium, Békéscsaba Város Önkormányzata, valamint az Országos Szlovák Önkormányzat is. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felszólította Szlovákia politikai vezetőit, hogy foglaljanak állást a két országban újabban elszaporodó gyalázkodó feliratokkal kapcsolatosan, mely - áll a párt közleményében - károsítják a nemzetiségek és nemzetek közti jó viszont.

Újabb szlovákiai településen jelent meg hétfőn magyarellenes gyalázkodó felirat. Ezúttal a Pozsonyhoz közeli Szencen festették le a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) helyi irodáját jelölő táblát."Nyomdafestéket nem tűrő hangnemű magyarellenes jelszót festett valaki az MKP logójára" - erősítette meg az MTI érdeklődésére az MKP parlamenti frakciójának Szencen élő vezetője, Bárdos Gyula, és jelezte: az ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

A múlt héten Szlovákiában több magyar intézmény és emlékművet is magyarellenes feliratokkal, falfirkákkal gyaláztak meg. A szlovák külügyminisztérium ezt nyilatkozatban ítélte el. Mind a magyarországi, mind a szlovákiai esetek ügyében nyomozás indult.

Szlovákiában rövidesen külön e célra szakosított rendőrök foglalkoznak majd a faji indítékokból elkövetett bűncselekményekkel - közölte hétfőn Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!