Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Visszafogott szilveszter a szökőár áldozataival való együttérzés miatt

2004.12.30. 21:49
Szerte a világon visszafogott ünneplés várható szilveszter éjszakáján a délkelet-ázsiai szökőár áldozataival való együttérzés miatt. Több ország hatóságai úgy intézkedtek, hogy szilveszteri rendezvényeiket alacsonyabb költségvetéssel bonyolítják le, és az ünneplőket arra szólították fel, hogy a mulatságra szánt pénzekből különítsenek el egy összeget a károsultak megsegítésére.

Joschka Fischer német külügyminiszter csütörtökön arra kérte honfitársait, hogy a tűzijátékok, petárdák vásárlása helyett adakozzanak össze 100 millió eurót. A berlini Brandenburgi kapunál tartott hagyományos szilveszteri partin az év végi visszaszámlálás előtt egy perces néma csendet tartanak a természeti csapás áldozatainak emlékére. A norvég újságok olvasóikat visszafogott ünneplésre kérték a szeretteiket vesztett családok iránti figyelmességből.

Félárbócra eresztett zászlók

Ausztria-szerte félárbocra eresztették az osztrák zászlókat csütörtökön a dél-ázsiai szökőár áldozatainak emlékére, délután 1 órakor a televízió- és rádióadások egy percre elnémultak a gyász miatt. Csütörtök estétől kezdve három napra szerte Belgiumban félárbocra eresztik a nemzeti lobogót a tragédia belga áldozatainak emlékére.

Svédországban a nagyszámú svéd áldozat emlékére szombatra gyásznapot rendelt el a kormány, a hivatalos épületeken félárbocra engedik a lobogót. Göran Persson miniszterelnök közleményében nemzeti tragédiának nevezte a katasztrófát, és a nemzet összefogására kérte honfitársait.

Ázsiában több helyen elmarad a buli

Több ázsiai ország egyszerűen lemondta újévi központi ünnepségeit. A srí lankai hotelekről leszedték a díszítéseket, Thaiföldön elmaradnak a szabadtéri rendezvények, az indiai államfő nem tartja meg hagyományos fogadónapját az év utolsó napján. Hongkongban január elsejére nagyszabású kormányellenes tüntetést tervezett a helyi ellenzék, de ehelyett adakozási felvonulást tartanak a szökőár károsultjai számára.

Párizs gyászban

Gyászlepelbe öltözik szilveszter estéjére a Champs-Elysées: a francia főváros patinás sugárútján - és népszerű óévbúcsúztató színhelyén - a fákra és lámpaoszlopokra felhúzott fekete leplekkel tisztelegnek a délkelet-ázsiai pusztító szökőár áldozatainak emléke előtt. A párizsi polgármesteri hivatal az intézkedést bejelentő csütörtöki közleményében egyben tudatta, hogy hasonló módon "feketébe öltöztetik" a Concorde teret is.

A Champs-Elysées négyszáz fájára és a Concorde tér nyolcvan lámpaoszlopára 2,6 méter hosszú és 30 centiméter széles fekete gyászszalagokat feszítenek ki. Párizs ily módon fejezi ki szolidaritását a tragédia sújtotta népekkel - hangoztatta a közlemény.

A Champs-Elysées-n minden évben százezrek búcsúztatják az óesztendőt és köszöntik az újévet; tavaly szilveszterkor 450 ezer párizsi és máshonnan érkezett turista ünnepelt a sugárúton. A földrengés okozta vasárnapi szökőár összesen több mint 120 ezer halálos áldozatot követelt a dél- és délkelet-ázsiai országokban, valamint Afrika keleti partvidékén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.