Piroska
-10 °C
1 °C

Hírszerzőblamázs Szíriában is

2003.07.16. 11:58
Túlbecsülte a szíriai tömegpusztítófegyver-program jelentette fenyegetést az amerikai kormányzat - írja a Philadelphia Enquirer. Bár a héjának számító külügyminiszter-helyettes kedden részben titkos beszámolóban kívánta leleplezni Asszád elnök diktatúráját, a CIA inkább a hallgatást javasolta.
Szíria biológiai-, vegyi- és atomfegyver-programja olyan szintet ért el, hogy az ország a Közel-Kelet stabilitását fenyegeti - jelentette volna be kedden az Egyesült Államok kongresszusában John R. Bolton, a héjának számító amerikai külügyminiszter-helyettes. A szenzációsnak szánt bejelentés azonban elmaradt, miután a titkosszolgálatok visszavonatták azt.

Az utolsó pillanatban

Az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, hamisnak bizonyult dokumentumok miatt az elmúlt hetekben védekezésre szoruló CIA a beszéd előtti utolsó pillanatban minősítette eltúlzottnak a Szíriára vonatkozó hírszerzési adatokat - írja a Philadelphia Enquirer.

Bolton tervezet kijelentései valóságos "lázadáshoz" vezettek a hírszerző körökben - állítja a napilap. Csak a CIA 35-40 oldalnyi megjegyzést fűzött a beszámoló tervezet szövegéhez.

Továbbgyűrüzés

A lapnak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó kormányzati források nem kívántak részletesebben beszámolni az újabb blamázsról, illetve a részben titkos jelentésről.

A jelentés visszavonása már csak azért is kellemetlen a kormányzatnak, mert a törvényhozás éppen most készül törvénytervezetet elfogadni az iraki háború után a héják háborús terveinek középpontjába került Szíriával szembeni embargókról. A javaslat egyik fő indoka a szír tömegpusztítófegyver-program lett volna.

Az eset jól példázza - írja a Philadelphia Enquirer - hogyan hatnak még folyamatban levő ügyekre a titkosszolgálatok iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos kudarcai. A Fehér Ház a múlt héten kénytelen volt elismerni, hogy Bush elhamarkodottan állította évértékelő beszédében, hogy Irak Afrikából próbált uránt beszerezni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.