Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

BT-határozat Szíria ellen

2005.10.31. 21:58
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag elfogadott határozatában felszólította Szíriát, hogy teljes mértékben és feltétel nélkül működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolását kivizsgáló nemzetközi bizottsággal.
A külügyminiszteri szintű ülésen a BT mind a 15 tagállama igennel szavazott az amerikai-brit-francia kezdeményezésű határozatra, amely a beterjesztők eredeti szándékaival szemben egyelőre még nem fenyegeti gazdasági és diplomáciai büntetőintézkedésekkel a damaszkuszi kormányt arra az esetre, ha megtagadja az együttműködést, csupán "további lépés fontolóra vételét" helyezi kilátásba "szükség esetére".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanis még vasárnap a tervezetet eredeti formájában elfogadhatatlannak nyilvánította. Úgy vélte, a határozat kezdeményezői nem csupán az ENSZ megbízottjait akarják segíteni, hanem a hatáskörükbe is beavatkoznának, a BT azonban nem bűncselekmények kivizsgálására hivatott testület. A határozatot a szöveg enyhítése nélkül Oroszország, Kína és a nem állandó BT-tag Algéria nem támogatta volna.

Az 1636. számú határozat előszavában mindenesetre az alapokmány VII. cikkelyére hivatkozik, amelynek alapján a világszervezet szankciókat rendelhet el, sőt erőt is alkalmazhat, ha úgy ítéli meg, hogy veszélybe került a béke, illetve agresszió veszélye áll fenn.

Az ENSZ vizsgálóbizottságának múlt heti jelentése szerint magas rangú libanoni és szíriai tisztségviselőket is felelősség terhel a volt libanoni kormányfő és húsz másik ember életét kioltó február 14-i bejrúti pokolgépes merényletért.

A BT határozata felszólítja a damaszkuszi kormányt, hogy vegye őrizetbe mindazokat a személyeket, akik a gyilkosságban való részvétellel gyanúsíthatóak és tegye lehetővé kihallgatásukat az ENSZ-megbízottjai számára.

A damaszkuszi kormánynak be kell fagyasztania azoknak a javait, akiket a német Detlev Mehlis ügyész vezette ENSZ-vizsgálóbizottság vagy a libanoni kormány gyanúsítottként megnevez. A határozat értelmében a szíriai kormánynak és minden ENSZ-tagállamnak korlátoznia kell a megnevezett személyek utazási szabadságát. A BT bármelyik tagországa tiltakozhat ugyanakkor bármelyik névnek a listára való felvétele ellen.

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy a BT 15 tagállama közül 12 ország külügyminiszterrel vagy külügyminiszter-helyettessel képviseltette magát az ülésen.

A határozat kínos helyzetbe hozza Bassár el-Aszad szíriai elnököt, mivel a gyanúsítottak között van fivére, Maher el-Aszad és Aszef Saukat, a katonai hírszerzést vezető sógora is.

Szíria erőteljes amerikai nyomás alatt áll, amerikai kormányilletékesek azonban hangsúlyozzák, hogy a céljuk nem "rezsimváltás", hanem Szíria "magatartásának" a megváltoztatása és példaként Líbiát említik, amely 2003-ban elismerte tömegpusztító fegyverprogramjainak a létezését és azokat felszámolta.

A szíriai elnök a hét végén bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre a bejrúti merénylet szíriai kivizsgálására. Bassár el-Asszad azt is közölte, hogy megszigorítják az iraki határ őrizetét, amint azt Washington már régóta követeli.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.